bezár
 

art&design

2010. 07. 03.
Iskolabarát intézmény lett a nagycenki Széchenyi emlékmúzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"Iskolabarát" intézmény lett a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeum: uniós támogatással olyan infrastrukturális fejlesztéseket valósítottak meg, amelyek élményszerűvé teszik a diákok történelmi tájékozódását.
Mint azt Székely Zoltán művészettörténész az MTI-nek elmondta, a tizenévesek vizuális kultúrájára alapozva alakították ki az információs és kommunikációs pontokon elérhető ismereteket. Az információs pontok interaktív módon segítik a 10-18 év közötti fiatalok történelmi ismereteinek elmélyítését, miközben a térben és időben való tájékozódásukat fejlesztik, s emellett az összefüggések felismerésére, kreatív gondolkodásra is sarkallják őket.

Az emlékmúzeum állandó kiállítása a XIX. századról ad áttekintést Széchenyi István életművén keresztül. A névadó szertegazó munkássága lehetővé teszi, hogy a kor gazdasági, politikai és kulturális életét sajátos nézőpontból mutassa be a tárlat, kiemelve ezzel a legnagyobb magyarként számon tartott Széchenyi történelmi szerepét.

A Széchenyi család fél évezredet átívelő történetével és ehhez kapcsolódóan a címertan és a genealógia alapjaival is megismertetik a diákokat a múzeumi szakemberek. A látottak-hallottak elsajátítását kvízjátékkal tesztelhetik a tizenévesek, de szerkeszthetnek önállóan címert és családfát is.

Az információs eszközöket akadálytalanul használhatják a vakok és a gyengén látók is a felolvasó program segítségével, s mivel a képernyő le-fel mozgatható, a kerekesszékkel érkezők és a kisnövésű általános iskolások is élvezhetik az azon megjelenő tartalmakat.

Akik csak a virtuális térben látogatnak el a nagycenki kastélyba, azok számára a múzeum honlapján teszik elérhetővé az információs anyagokat és a történelmi kvízt - mondta Székely Zotán.

Az "iskolabarát" kastély kialakítására 11,2 millió forint támogatást nyert a Győr-Moson-Sopron megyei Múzeumok Iagzgatósága az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében kiírt Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programból.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben
art&design

A kék bársony mögött, a vörös szobában A kék bársony mögött, a vörös szobában
David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban

Más művészeti ágakról

irodalom

Hiszek az ihletben Hiszek az ihletben
Interjú Térey Jánossal
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk
irodalom

Diverz megoldások közelképekre Diverz megoldások közelképekre
Pungor András, A hetedik nap a papáé, Budapest, Scolar Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés