bezár
 

art&design

2010. 07. 04.
Album jelent meg Kohán Györgyről és munkásságáról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Impozáns, több mint 60 fényképet tartalmazó kötet jelent meg a XX. századi magyar festészet meghatározó alakjáról, a 100 éve született Kohán Györgyről, az album a Kossuth Kiadó gondozásában a Magyar Festészet Mesterei sorozatban látott napvilágot.
Ibos Éva, a szegedi Móra Ferenc Múzeum művészettörténésze, a könyv írója és szerkesztője az MTI-nek elmondta, hogy Kohán György még csak tizenhat éves volt, amikor részt vesz Gyulán egy kiállításon, ahol felfigyeltek a tehetségére. Családja nem tudta vállalni a taníttatás költségeit, így a város prominens személyei karolták fel, s anyagi támogatásukkal megkezdhette tanulmányait a budapesti művészeti akadémián. Csak egy évet végzett el, mert tanárával nem értették meg egymást, s a továbbiakban különböző szabadiskolákban képezte magát.

Kohán György 1931-ben Párizsba utazott tanulmányútra, ott ismerkedett meg az avantgárd irányzatokkal, amelyek közül a kubizmus hatott rá a legerősebben. Utazása előtt és után több alkalommal szerepelt fővárosi kiállításokon, de nyomorúságos életkörülményei miatt mégis úgy döntött 1933-ban, hogy a szülőhelyéhez közeli Hódmezővásárhelyen telepedik le.

A környezet nagy hatással volt a művész szellemi fejlődésére. Érdeklődése egyre inkább a tanyai életforma ábrázolása felé fordult, ám a 19. századi festőkkel ellentétben nem csupán a látvány romantikáját rögzítette, hanem szociografikus érzékenységgel, belülről átélve ábrázolta az életformát.

Ibos Éva szerint bár Kohán György alföldi témájú festészete idővel egyre inkább kiteljesedett, változatlanul izgatták az avantgárd hagyományai is. Szinte két életművet épített egymással párhuzamosan, amelyek nemcsak szándékukban, hanem kifejezésmódjukban, sőt az anyaghasználatban is különböznek egymástól. Alföldi képeit olajjal, elemző műveit viaszkrétával alkotta. Az érzelem és a logika pályája utolsó szakaszában ötvöződött: realista indíttatású alföldi festészetét a konstruktivizmus fegyelmével párosította, geometrizáló kísérleteibe pedig az alföldi témáit is bevonta - mutatott rá a művészettörténész.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

VOLT Fesztivál, 2019. június 26.
zene

A zenész és barátai A zenész és barátai
Aradi Zsolt: Gasner János* emlékére
Interjú Bucsi Réka animációs rendezővel a közönség szeretetéről, Amerikáról és a női nézőpontról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés