bezár
 

art&design

2010. 07. 04.
Évszázados miseruhák és egyházi ereklyék tárlata Kunszentmártonban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A jubileumát ünneplő kunszentmártoni római katolikus templom történelemkönyvének szinte minden lapja megelevenedik azon a miseruha és kegytárgy kiállításon, melyet érdeklődők tömegei láthattak a XVII. Tiszazugi Zenei Fesztivál keretében a hét végén.
A vasárnap zárult hagyományos zenei seregszemle nagykoncertjének otthont adó kunszentmártoni római katolikus templom a 2009. évi és az idei szent Márton-nap között ünnepli jubileumát – mondta el Vass Zoltán, a helyi önkormányzat kommunikációs referense, aki szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem – környékbeli énekesekkel, valamint a templom plébánosával kiegészült - Bartók Béla Énekkarának és Egyetemi Koncertzenekarának hangversenye mellett ez adta az apropót a párját ritkító tárlat megvalósításához.

Az ötlet és az időzítés sikerét jelzi, hogy a szombati koncerten teltháznyi közönség – soraiban Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök és felesége: Mádl Dalma asszony, valamint Mécs Károly színművész, illetve Hudecz Ferenc, az ELTE rektora – tekintette meg a fennállásának 225., míg kibővítésének, illetve felszentelésének egyaránt 100. évfordulóját ünneplő templom kincseit.

A különleges gyűjtemény közszemlére tett ékességei szinte egyenként elevenítik meg az épület gazdag történelmének fontos időszakait – fogalmazott a kommunikációs referens, aki hangsúlyozta: az értékes anyagokból készült, többnyire gazdagon hímzett, több tucatnyi papi öltözék között éppúgy megtalálhatók az 1800-as évekből, vagy éppen a II. világháború előtti időkből származó, bársonyból, illetve brokátselyemből varrott, mint a rendszerváltást követően készült, kalocsai díszítésű darabok.

A liturgikus eszközök és berendezési tárgyak míves kidolgozottsága és fenséges díszítései pedig ugyancsak lenyűgözőek a hétköznapi ember számára – fogalmazott, jelezve, hogy a szombat esti zenei program szünetében Józsa László helytörténész, Kunszentmárton díszpolgára, egyben a templom történetét feldolgozó kötet szerzője rögtönzött tárlatvezetést során hívta fel a díszvendégek figyelmét a kiállítás különlegességeire.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában
art&design

Emlékekből konstruált identitás Emlékekből konstruált identitás
Vajon mi jár a fejükben? - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

irodalom

A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között
Hajas Tibor korszerűtlen korszerűsége
Esterházy az Ódry Színpadon
A zuhanás sokkja a MáSzínházban
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés