bezár
 

art&design

2010. 07. 05.
Elhordják az olasz műemlékeket
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ki ne akarna szuvenírt az olaszországi műemlékekről? Csakhogy a turisták egy része nem elégszik meg a csodálatos létesítmények - egyebek között a Colosseum - apró másával, az eredetiekből tör le darabot.
Az olasz műemlék-védelmisek művészeti vandáloknak nevezik őket: azokról a turistákról van szó - olaszokról és külföldiekről egyaránt -, akiket annyira megragad az itáliai városokban látott műemlékek szépsége, hogy nem bírnak tőlük megválni. Ezért emlékbe hazavisznek belőlük egy darabot.

A római Colosseumnál árult műanyag másolat helyett az eredetiből törnek le köveket, kisebb-nagyobb részeket. "Olyan ez, mintha Velencéből játékgondola helyett eredetit vinnének el magukkal" - hívták fel a figyelmet az utóbbi években rohamosan erősödő műemlék-rombolásra az olasz múzeumok igazgatói.

Rómában a legnagyobb veszély éppen a Colosseumot fenyegeti: hiába a kivilágítás és az éjszakai őrök, sötétedés után turistaraj veszi körbe az amfiteátrumot. A külső falakról törnek le darabokat szuvenírbe. Ugyanezt teszik a Gianicolo-dombon, a Garibaldi-szoborparkban, ahol egymás után tűnnek el a márványorrok, -ujjak és -lábak a szabadságharcos olaszok alakjairól. A szicíliai Palermo feletti Monreale székesegyházában a mozaikpadló kockáit szedik fel emlékbe, pedig az érsekség külön útvonalon vezeti a turistákat a dómban, és a rendre videokamerákkal is felügyel. A szabad ég alatti múzeumnak számító genovai műemlék temetőben, Staglienóban a sírok díszítéseinek veszik nyoma. Keresettnek a kripták lámpái számítanak. A pugliai Traniban a katedrális bejáratát őrző két kőoroszlán fejét vitték el.

"Az UNESCO által védett világörökség darabjairól van szó. Ha nincs más megoldás, az ENSZ kéksisakosai védjék műemlékeinket!" - hangoztatta Firenze műemlékvédelmi biztosa, Giuliano Da Empoli. A Vatikáni Múzeum igazgatója, Antonio Paolucci szerint a biztonsági kamera költséges, de megéri, ennél is eredményesebb azonban a látogatók érzékenységének felkeltése. "A Vatikáni Múzeumot évente végigjáró négymillió turistának tudnia kell, hogy ez nyolcmillió lábat jelent. Ennyi tapossa végig a folyosókat, ennyi kéz nyúl hozzá a falakhoz " - mondta.

Az az olasz tolvajturista, aki idén májusban eltulajdonította a velenceiek szerencseszobrát, a vasorrú Sior Riobát, megbánta tettét. A felháborodott közvélemény haragjától tartva visszaszolgáltatta az értékes szuvenírt. Lelkiismeret-furdalást érzett az az amerikai turista is, aki még 1974-ben tört le egy darabot a Colosseumból: tavaly visszaküldte Rómába bocsánatot kérve a várostól.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

irodalom

Utak a sötétségbe Utak a sötétségbe
Horváth Márk A digitalitás paroxizmusa: Spektákulum, szimulákrum, kibernetikai állapot és a virtualitás hiperkaotikus okkultúrája
Esterházy az Ódry Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés