bezár
 

art&design

2010. 07. 09.
Démonok a kiállításon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A különböző kontinensek népeinek rítusait, ünnepi szokásait, démonjait a világ minden részéből összegyűjtött maszkok segítségével bemutató kiállítás nyílik csütörtökön a debreceni Déri Múzeumban.
A Démonok világa - kultúrák arcai, kultúrák maszkjai című tárlat a budapesti Néprajzi Múzeummal közös szervezésben jött létre. Kifejezetten maszkokkal, illetve a mögöttük rejlő kulturális, vallási, rituális szellemiséggel foglalkozó kiállítás az 1960-as évek óta nem volt Magyarországon - mondta Földessy Edina, a kiállítás kurátora csütörtökön a debreceni múzeumban tartott, tárlatvezetéssel egybekötött sajtótájékoztatón.

Mint elhangzott, egy maszk nem önmagában hordoz jelentést, hanem énekkel, öltözködéssel, mozdulatokkal, tánccal és egyéb módon telik meg tartalommal. A szeptember 15-ig megtekinthető tárlat legrégebbi darabja egy Amerikából származó azték maszk, amely közvetlenül a hódítás előtti időkben, 1200-1509 között készült. Ezen kívül számos alkotás kora haladja meg a több száz évet, ugyanakkor a közelmúltban készült darabok is fontos részei a gyűjteménynek.

A kurátor kiemelte, hogy a több száz, vagy több ezer éves maszkok meglehetősen ritkák. Ennek legfőbb oka, hogy ezeket a tárgyakat nehezen engedték kívül azon a kulturális közegen, ahol használták őket, emellett sokszor fából, levelekből vagy egyéb nem tartós anyagból készültek. A kiállított maszkok többsége is fából és növényi rostokból készült, de van olyan, amelyik emberi koponyából lett kifaragva.

Az alkotások többségét a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből válogatták ki, színes összefoglalást adva a különböző kontinensek kultúrájából. Ezek között a 60-70 kilogrammostól a néhány centis maszk-amulettekig minden méret megtalálható.

Lakner Lajos, a Déri Múzeum igazgatója a mintegy 50-60 millió forint összértékű kiállítás kapcsán azt emelte ki, hogy a Démonok világa nem egy "import kiállítás" lesz, hanem a két múzeum közötti szellemi-szakmai munka eredménye.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

színház

Minek nevezzelek? Minek nevezzelek?
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szinhazinevelés.SZFE című szakmai konferenciájáról
irodalom

A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között
Hajas Tibor korszerűtlen korszerűsége
irodalom

A boldogság része, a bűntudat áramütése A boldogság része, a bűntudat áramütése
Peer Krisztián: Nem a sajátod
A zuhanás sokkja a MáSzínházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés