bezár
 

art&design

2010. 07. 11.
7 millió dollárért kelt el egy Pencz kép
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Londoni Cristie's aukciósházban július 7-én 7 millió dollárért kelt el egy Georg Pencz festmény. A páratlan műalkotás külön érdekessége, hogy azt a német kormány adta vissza a közelmúltban a Herzog örökösöknek, akik azt most aukcióra bocsátották.
A Herzog-örökösök, a zsidó műkincsek restitúciójával foglalkozó Comission for Art Recovery szervezet segítségével 2010 februárjában kaptak vissza négy műtárgyat a német kormánytól. Az ottani illetékesek ugyanis a magyar kormánnyal ellentétben vita és hezitálás nélkül szolgáltatták vissza a műkincseket a jogos tulajdonosoknak. A 7 millió dolláros áron elkelt festmény (Albrecht Dürer tanítványának), Georg Pencz német festő 1545-ben készült portréja, és a mostani árverési eredménnyel az eddigi legmagasabb áron eladott Pencz kép a világon.
 Pencz
A Herzog-család műtárgyai Magyarországon a Szépművészeti Múzeumban illetve a Magyar Nemzeti Galériában találhatóak, mintegy 10 festmény – többek közt El Greco, idősebb Lucas Cranach és Courbet alkotásai. Martha Nierenberg, az egyik unoka igényét még 2008 januárjában a Fővárosi ítélőtábla egy 1973-as magyar-amerikai vagyonjogi egyezményre hivatkozva megalapozatlannak nevezte. A Magyar Állam eddig egyetlen kép kivételével nem szolgáltatta vissza Herzog-gyűjtemény darabjait az örökösöknek.
 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

irodalom

Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban
Margó 2019 - Jón Kalman Stefánsson és Sigríður Hagalín Björnsdóttir
irodalom

Történelemleckék és egyéb történetek Történelemleckék és egyéb történetek
Margó 2019 – Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve, Nádas Péter: Leni sír, Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak és Kukorelly Endre: CéCéCéPé
A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján
Fischer Iván változata A Müpában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés