bezár
 

art&design

2010. 07. 11.
7 millió dollárért kelt el egy Pencz kép
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Londoni Cristie's aukciósházban július 7-én 7 millió dollárért kelt el egy Georg Pencz festmény. A páratlan műalkotás külön érdekessége, hogy azt a német kormány adta vissza a közelmúltban a Herzog örökösöknek, akik azt most aukcióra bocsátották.
A Herzog-örökösök, a zsidó műkincsek restitúciójával foglalkozó Comission for Art Recovery szervezet segítségével 2010 februárjában kaptak vissza négy műtárgyat a német kormánytól. Az ottani illetékesek ugyanis a magyar kormánnyal ellentétben vita és hezitálás nélkül szolgáltatták vissza a műkincseket a jogos tulajdonosoknak. A 7 millió dolláros áron elkelt festmény (Albrecht Dürer tanítványának), Georg Pencz német festő 1545-ben készült portréja, és a mostani árverési eredménnyel az eddigi legmagasabb áron eladott Pencz kép a világon.
 Pencz
A Herzog-család műtárgyai Magyarországon a Szépművészeti Múzeumban illetve a Magyar Nemzeti Galériában találhatóak, mintegy 10 festmény – többek közt El Greco, idősebb Lucas Cranach és Courbet alkotásai. Martha Nierenberg, az egyik unoka igényét még 2008 januárjában a Fővárosi ítélőtábla egy 1973-as magyar-amerikai vagyonjogi egyezményre hivatkozva megalapozatlannak nevezte. A Magyar Állam eddig egyetlen kép kivételével nem szolgáltatta vissza Herzog-gyűjtemény darabjait az örökösöknek.
 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

Todd Phillips: Joker
Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje
irodalom

Az egyszerűség ereje Az egyszerűség ereje
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 5. nap
irodalom

Elég gazdagok már nem leszünk sosem Elég gazdagok már nem leszünk sosem
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 4. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés