bezár
 

art&design

2010. 07. 13.
Graffiti kiállítás nyílik Milánóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Első alkalommal rendeznek kiállítást Olaszországban az eddig csak az utcán látott graffitikből: keddtől augusztus végéig lehet megtekinteni a Hálóformák (La forma delle reti) című tárlatot Milánóban.
A kiállítás helyszíne rendkívüli: a street-art kortárs alkotóit Milánóban a tudománynak és a technológiának Leonardo da Vinciről elnevezett múzeuma látja vendégül. A múzeum egy egykori reneszánsz kolostorban található, ennek udvarát szállták meg a graffitizők, akik 170 négyzetméternyi falterületet huszonnégy órán át tartó, szünet nélküli maratoni sprézéssel festettek be a tárlat megnyitása előtt.

Ez már önmagában is elismerés, hiszen első alkalommal kapunk helyet kiállítóteremben, mégpedig tekintélyes múzeumban. Megtörtént a csoda: elismerték, hogy a graffiti művészet - közölte a kiállításban szervezőként segédkező Sradedarts (Utcaművészet) egyesület.

"Hálók mindenhol léteznek, csak szem kell ahhoz, hogy meglássuk őket. A writersek hálója is láthatatlan, szem kell a megpillantásához" - olvasható a kiállítás katalógusában.

Egyedül a művészek azonosításában nem történt változás: az eddig az éjszaka leple alatt, az elhagyott telepeken, tűzfalakon és bármilyen szabad és nem szabad városi felületen alkotó graffitizők előtt megnyílt ugyan a kiállítóterem ajtaja, ők azonban továbbra sem mondtak le az anonimitásról. Színnel teli vagy éppen fekete-fehér műveik alatt az Airone, Flycat, KayOne, Mambo, Sea Creative, Tawa, Raptuz, Mr. Wany, Max Gattoquali, Vire fantázianevek sorakoznak.

Eközben a legismertebb olasz graffitiző, Daniele Nicolosi, művésznevén Bros elleni ügyben a milánói bíróság keddre ígérte ítéletét. Az olasz művészettörténészek által is igazi tehetségnek tartott Brost a milánói önkormányzat jelentette fel: 2007-ben nyolcezer eurós kárt okozott azzal, hogy telefestett egy metrómegállót és a San Vittore börtön falát. Bros májusban felmentésben reménykedett azt hangoztatva, hogy ő nem vandál, hanem művész, és talán a bírósági ítélet is végre ezt fogja kimondani.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
A Phaeton tündöklése és bukása
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés