bezár
 

art&design

2010. 07. 14.
Elbúcsúztatták Feledy Gyula Kossuth-díjas grafikust
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több százan kísérték utolsó útjára Feledy Gyulát szerdán Miskolcon a Szentpéteri kapui temetőben; a Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus, festőművész életének 83. évében július 3-án hunyt el.
Ravatalánál Káli Sándor, Miskolc polgármestere kiemelte: Feledy Gyula most elment barátaihoz, Reisz Károlyhoz, Würcz Ádámhoz, Lenkey Zoltánhoz.

Ez egy világbajnok csapat, és "te micsoda csapatban játszottál, világsztárokkal teletűzdelt csapatban" - fogalmazott Káli Sándor. Mint hozzáfűzte, Miskolc Feledy Gyulával együtt továbbra is abban hisz, hogy a kultúra várost épít.

Kőnig Frigyes, a Képzőművészeti Egyetem rektora arról beszélt, hogy Feledy a huszadik század második felének egyik legkiemelkedőbb grafikusa volt. Megjegyezte: a kiváló művészek azért lettek korszakalkotók, mert felismerték a változás szükségszerűségét. A rektor hangsúlyozta: Feledy Gyulának is köszönhető, hogy Miskolcot sokan a mai magyar grafika fellegvárának tartják, és "ez a fellegvár már túlnő az ország határain".

Feledy Gyula a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajószentpéteren születetett 1928-ban. Az 1950-es évek közepén jelentkező új grafikus nemzedék markáns képviselője Budapesten és Krakkóban tanult, Miskolcon alkotott, tagja volt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának. Kezdeményezésére jött létre a Miskolci Grafikai Műhely és az Országos Grafikai Biennálék sorozata.

A grafikus és festő tevékenységét Kossuth- és Munkácsy-díjjal, érdemes és kiváló művészi kitüntetéssel ismerték el.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés