bezár
 

art&design

2010. 07. 25.
Bemutatkozott az ország első roma divatstúdiója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egyedi tervezésű, a hagyományos roma népviselet modernizálásával új stílust és divatot teremtő munkáit mutatta be az országban elsőként megrendezésre került divatbemutatón a közelmúltban alakult Romani Design Stúdió; a rendezvényen a XXI. századi igényeknek megfelelő öltözékek mellett az iparművészi tervezésű kiegészítőket és ékszereket is bemutatták.
A különleges rendezvényt a Bánkitó Fesztivál szervezte, amely az augusztus 5. és 7. között tartandó programsorozatának témájául a kisebbségi kultúrák találkozását tette meg. A Romani Design filozófiája, hogy a minden szinten egyre inkább jelen lévő és fokozódó társadalmi konfliktust, a romák elleni előítéletet a divat világán keresztül csökkentsék.

A stúdió vezetője szerint a divat szinte észrevétlenül, de nagyon hatékonyan tud hozzájárulni az előítéletek csökkentéséhez, a társadalmi különbségek mérsékléséhez, a közvélemény alakításához, szemléletformálásához, így aki egy ilyen ruhát vagy bármilyen kiegészítőt vesz fel, üzenetet, elvet is képvisel vele.

Varga Erika iparművész, a Romani Design vezetőjének és létrehozójának elmondása szerint az ország első roma divatstúdiója a divaton keresztül kívánja egyszerre segíteni a roma kultúrával szembeni előítéletesség mérséklését és hatékony módon ápolni a roma viseleti kultúra hagyományait úgy, hogy közben saját márkáját is népszerűsíti. Úgy véli, a divat világán keresztül minden roma fiatal élénkebben ápolhatja a roma hagyományokat, a nem romák pedig elfogadóbbakká, nyitottabbá válnak.

Megjegyezte, addig, amíg a roma kultúra számos ponton megjelenik a többségi társadalom kulturális ismeretében, a viseleti kultúráról a romák és nem romák egyaránt keveset tudnak.

A budapesti stúdióban kézzel készülnek a hagyományos roma motívumokat felelevenítő rózsás kendők, szoknyák és ruhák mellett az egyéb, a népviseleti motívumokat felelevenítő kiegészítők, ékszerek is. Bár a stúdió kínálatával egyelőre a nőket célozza meg, néhány hete egy egyedi tervezésű férfiinget is készítettek. A Varga Erika által tervezett ruhát viselte az Országgyűlés alakuló ülésén Osztolykán Ágnes is, az LMP képviselője.

Az üzlet és a műhely - amelyben romák és hátrányos helyzetű emberek dolgoznak - közösségi vállalkozásként működő szociális szövetkezet. A vásárlóknak csak egy része roma. A legjobb minőségű anyagokból, sokszor eredeti indiai selymekből készült ruhák, szoknyák már Európa több városában élő ember érdeklődését is felkeltették, előfordult, hogy Svájcból érkezett hozzájuk vásárló.

Varga Erika abban bízik, hogy egyre több ember ismeri meg és viseli majd a roma népviselet újraformált termékeit. Ehhez hozzájárulhat, hogy az ország első roma divatbemutatóján látott munkák felkeltették a közönség érdeklődését. Mindemellett a napokban zárul az a pályázat, ahová egyedi tervezésű ruhák és ékszerek, kiegészítők rajzait várja a Romai Design Stúdió, és a legjobbak között kiválasztott pályamunkákkal együtt ősszel egy újabb bemutatón tárják a közönség elé.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje
irodalom

Az egyszerűség ereje Az egyszerűség ereje
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 5. nap
Isabelle Duthoit improvizációs workshopja a Jazzaj szervezésében
irodalom

A tudatosság határai A tudatosság határai
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 3. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés