bezár
 

art&design

2010. 07. 27.
A Vatikán cáfolt: mégsem Caravaggiót találtak Rómában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Vatikáni Múzeum igazgatója, Antonio Paolucci cáfolta, hogy a római jezsuita templom, a Gesú kolostorában nemrég megtalált festmény valóban Caravaggio alkotása lenne.
A l'Osservatore Romano szentszéki napilap július 17-i száma "Új Caravaggiót találtak" címmel számolt be a Szent Lőrinc mártírhalála című festmény megtalálásáról. A Caravaggio halálának 400. évfordulóján megjelent cikk szerzője, Lydia Salviucci Insolera művészettörténész ugyan leszögezte, hogy a kép eredetiségének megállapításához további vizsgálatok szükségesek, a szenzációs hír bejárta a világot.

Antonio Paolucci a napilap hétfői számában - ugyancsak címlapon - igyekezett lehűteni a kedélyeket. Mint hangsúlyozza, a festmény feltehetően egy Caravaggio hatása alatt álló művész alkotása, mely legjobb esetben is "szerény" színvonalú. Rámutat többek között, hogy a szent kezeinek perspektívája teljesen hibás és az alakok anatómiája is félresikerült.

A drámai hangulatú festmény a 258-ban megégetett mártírt félmeztelenül ábrázolja, amint kétségbeesésében nyitott szájjal kinyújtja egyik karját, áthajolva a lángok fölött.

A kép restaurálása most fejeződött be, az alkotást az olasz kulturális minisztérium kedden mutatja be a nagyközönségnek.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés