bezár
 

art&design

2010. 07. 28.
A Herzog-örökösök beperelték a magyar államot
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Herzog Mór Lipót örökösei Washingtonban beperelték a magyar államot és a felügyelete alatt lévő több múzeumot, hogy visszakaphassák a néhai bankár 1944-ben ellopott műgyűjteményének Magyarországon található darabjait - jelentette szerdán a The New York Times című napilap.
A helyi idő szerint kedden a washingtoni kerületi bíróságon beadott kereset példátlan fordulat a Herzog-gyűjtemény ügyében, ugyanis a felperesek nem csak azt a 40 műtárgyat követelik vissza, amelyet kifejezetten sajátjukként azonosítanak, és amelyeknek összértéke szakértők szerint több mint 100 millió dollár, hanem ügyvédjeik azt is kérik a magyar kormánytól, hogy adjon leltárt a birtokában lévő összes Herzog-műkincsről.

Herzog Mór Lipót báró Európa egyik és Magyarország leggazdagabb művészeti magángyűjteményének volt a tulajdonosa, El Greco, Id. Lucas Cranach, Zurbarán, van Dyck, Velázquez, Renoir, Monet és mások alkotásai, továbbá bútorok, faliszőnyegek, szobrok képezték a vagyonát. Volt olyan időszak, amikor az állomány 2500 műkincset számlált. A The New York Times szerint az 1944-ben a nácik által ellopott gyűjtemény sok darabját Németországba szállították, másokat a tulajdonos adott át megőrzésre magyar múzeumoknak. A Németországba vittek közül többet visszakapott Magyarország, és szintén valamely múzeumban helyezte el.

Szakértők szerint az ügy a világ legjelentősebb megoldatlan pere, amely a holokauszt során elrabolt zsidó vagyonnal kapcsolatos. Herzog örökösei több mint két évtizede kérik jogi úton a magyar államtól, hogy szolgáltassa vissza a birtokában lévő műtárgyaikat. A Fővárosi Bíróságon 2000-ben első fokon pert nyertek, ami alapján vissza kellett volna kapniuk 12 festményt a Szépművészeti Múzeumtól és a Magyar Nemzeti Galériától. A döntés ellen azonban fellebbezett az akkori magyar kormány, és újabb perek következtek. Több volt és jelenlegi amerikai szenátor - köztük Christopher J. Dodd, Hillary Clinton és Edward M. Kennedy - is közbenjárt az ügyben. A Fővárosi Ítélőtábla 2008 januárjában - az 1973-as magyar-amerikai vagyonjogi szerződésre hivatkozva - jogerősen elutasította az örökösök keresetét.

Michael S. Shuster, a Herzog-család egyik ügyvédje a lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy Magyarország az egyik legmakacsabb állam a rablott műkincsek visszaszolgáltatása tekintetében.

Földvári Gábor New York-i főkonzulhelyettes szintén a lapnak nyilatkozva elmondta: nem arról van szó, hogy Magyarország ne volna hajlandó együttműködni az örökösökkel. A Herzog-műkincsek ügyében nem a kormány döntött úgy, hogy megtarthatja a tárgyakat, hanem a bíróság - tette hozzá.

Nem csak Magyarország birtokol rablott Herzog-műtárgyakat. A család perelte már Lengyelországot, Oroszországot és Németországot is olyan műtárgyakért, amelyeket a II. világháborúban vagy azután szereztek meg tőle. Németország három műtárgyat éppen az idén szolgáltatott vissza.

A család elégedetlenségének egyik oka, hogy pillanatnyilag lehetetlennek tűnik számára felmérni, hány műkincsük nincs a birtokukban. Úgy gondolják, hogy Magyarországon is több van annál, mint ahányat keresetükben megjelöltek. Éppen emiatt kérnek most egy leltárt is.

Tizenöt évvel ezelőtt az örökösök megpróbáltak kompromisszumot kötni a múzeumokkal, felajánlották, hogy osztoznak Magyarországgal a festményeken, de Budapest elutasította ezt - mondta a The New York Timesnak Charles A. Goldstein, annak az amerikai bizottságnak (Commission for Art Recovery) az egyik tanácsosa, amely nonprofit szervezetként segít a náci műtárgyfosztogatás áldozatainak. "Németország és Ausztria megadta magát ezekben az ügyekben, Magyarország nem. Nem hajlandók felelősséget vállalni" - szögezte le.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés