bezár
 

art&design

2010. 08. 07.
Az olasz múzeumlátogatók fele nem fizet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Diákok, nyugdíjasok, katonák, újságírók - mind ingyen látogathatják a múzeumokat Olaszországban. Ha fejenként csak egy eurót fizetnének, nem lenne üres a firenzei Uffizi képtár és a Colosseum kasszája sem.
32,3 millió látogatóval büszkélkedtek 2009-ben az olaszországi múzeumok, mégsem voltak elégedettek, mert veszteséggel zárták a tavalyi évet. A pompeji ásatásoktól a római Villa Borghese képtáráig pénzhiánnyal küszködnek a kiállítóhelyek és ennek okát az ingyenjegyben látják.

Az olasz múzeumlátogatóknak csak 45,2 százaléka (14,6 millió) fizet belépőjegyet. A többség, a látogatók 54,8 százaléka (17,7 millió ember) ingyen léphet be a múzeumokba. A más országokban csak részleges engedményt élvező látogatók teljesen ingyen mehetnek be az olasz múzeumokba.

"Nem ragaszkodunk a teljes árú jegyhez, de ha fejenként csak egy eurót fizetnének, akkor is közel 18 millióhoz jutnánk. Ebből az összegből a nyári időszakban 2.500 teremőrt lehetne felvenni három hónapra vagy napi 11 órán át nyitva tartani a múzeumokat ebédszünet nélkül. Az olaszországi múzeumokban legalább 12 ezer őrre van szükség és ma csak 8 ezernek tudunk fizetést biztosítani" - számolta Gianfranco Cerasoli, az Uil szakszervezet kulturális főtitkára.

"Az ingyen jegy jelenti az egyetlen eszközt, mellyel a fiatalokat és időseket múzeumba lehet csalogatni. Ha nekik is fizetniük kell, őket is elveszítjük. Pozitívan értékeljük, hogy ilyen sokan járnak ingyen múzeumba: éppen azért mennek, mivel nem kell fizetni érte. Ha a múzeumoknak pénzre van szüksége, azzal fizetessék meg, aki eddig is fizetett" - válaszolta az Adiconsum fogyasztóvédő egyesület nevében Mauro Vergario.

Cerasoli szerint a múzeumok csak Olaszországban engedik meg maguknak a milliószámú ingyenjegyet: van kedvezmény, de mindenkinek fizetni kell a párizsi Louvre-ban és a madridi Pradóban is. Az olaszországi múzeumok helyzetét a költségvetési megszorítások is nehezítik: 2013-ig 2,3 milliárd euró támogatástól esnek el.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés