bezár
 

art&design

2010. 08. 08.
Matisse a Vatikánban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rendkívüli kiállítás megnyitására készülnek a Vatikáni Múzeumban: XX. századi, ráadásul laikus művész, Henri Matisse alkotásait mutatják be a pápai termekben.
"A Vatikáni Múzeum nem csak Michelangelóból és Raffaellóból áll, nem csak Sixtus-kápolnát és groteszk stanzákat lehet nálunk csodálni, Henri Matisse-nak dedikált termet nyitunk" - jelentette be nem rejtett büszkeséggel a világ egyik leglátogatottabb - évente 4 millió olasz és külföldi által végignézett - múzeumának kortárs művészeti igazgatója, Micol Forti.

Az év végén állandó kiállítás nyílik a Vatikáni Múzeumban Matisse (1869-1954) egyedülálló egyházi műveiből; ő díszítette a franciaországi Vence domenikánus kolostorának Rózsafüzér-kápolnáját.

Az idős művész 1947-ben fogadta el a szerzetesrend nővéreinek megbízását. Megrajzolta a kápolna hatalmas üvegablakait, megfestette falait, megtervezte az oltár feletti feszületet, még a mai napig használt színes miseruhák is Matisse keze munkáját viselik magukon. A kápolnát 1951-ben szentelték fel, három évvel Matisse halála előtt. Vence-ben a fauvizmus mestere meztelen táncosok helyett inkább Szűz Máriát festett gyermek Jézussal és a Via Crucis keresztútját.

A kolostorban látható alkotások vázlatait, rajzokat, terveket Matisse fia, Pierre adományozta a Vatikánnak 1980-ban. A vence-i rendfőnökasszony a kolostor birtokában levő Matisse-skicceket küldte el Rómába azokkal a levelekkel, melyeket Matisse a kolostort vezető Ágnes nővérrel váltott. Az egyik levélben a művész megköszönte azt a sajtot és mézet, melyet az apácáktól kapott.

A XX. század egyik legnagyobb és az olasz művészettörténész, Carlo Giulio Argan megítélése szerint leglaikusabb festője előtt nyitotta meg kapuit a Vatikáni Múzeum.

"Ez tartjuk az első lépésnek a múzeum modernizálása felé" - hangsúlyozta Forti.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Julian Fellowes: Downton Abbey
színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés