bezár
 

art&design

2010. 08. 09.
Kiállítás meztelen Mona Lisákból
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szokatlan, de annál érdekesebb kiállítást rendeztek a dél-olasz Pugliában: a világ egyik legismertebb festményének, a Mona Lisának az utánzatai láthatók - ruha nélkül
Szeptember 30-ig látható az egykori olasz királynőről elnevezett Margherita di Savoia városában a Meztelen Gioconda című kiállítás; Giocondának hívják olaszul a külföldön Mona Lisaként ismert Leonardo-festményt. A még Itáliában is kevéssé ismert pugliai városka ezzel a rendkívüli kiállítással igyekszik magára felhívni a figyelmet.

A Leonardo da Vinci festette képtől kezdve a napjainkig alkotott Mona Lisákig a kiállítás két szekcióban kíséri végig az utódok műveit. Az első a XVI. századtól az 1900-as évekig mutatja be a főleg Olaszországban festett Mona Lisa-utánzatokat, a másodikban az 1911-től mostanáig készült Giocondák sorakoznak.

A toszkán Leonardo da Vinci múzeummal együttműködésben rendezett kiállítás büszkeségének a mester kedvenc tanítványaként ismert Gian Giacomo Caprotti, közismertebb nevén Salai (az Ördög), 1511-ben festett Monna Vanna című képe számít. Ez a meztelen Gioconda nemrég befejezett restaurálása óta először hagyta el Toszkánát. A kiállítás második része a francia-amerikai Marcel Duchamp bajuszos Giocondájával kezdődik. A kortárs alkotások között videoinstallációk és számítógépes technikával újjászületett Mona Lisák láthatók.

A kiállítás címe nem kizárólag arra utal, hogy az alkotások főszereplője meztelen. "A Mona Lisát övező titok leleplezését tűztük ki célul. Az évszázadok alatt egymás után alkotott utánzatok és új verziók mindegyike elárul valamit az eredetiről. Analógiák és variánsok a Leonardo-festmény megfejtéséhez visznek közelebb" - magyarázta a da Vinci múzeum igazgatója, Alessandro Vezzosi.

"A művészet kiváló idegenforgalmi vonzóerővel bír. Ezért gondoltunk arra, hogy Mona Lisa segít a dél-olasz kulturális élet megerősítésében ” - mondta a kiállítás bemutatóján Margherita di Savoia polgármestere, Gabriella Carlucci.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Julian Fellowes: Downton Abbey
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés