bezár
 

art&design

2008. 05. 15.
Tárlatvezetés a Mátyás király öröksége című kiállításon szombaton
PRAE.HU/MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tárlatvezetéssel is megtekinthetik a látogatók szombaton a Mátyás király öröksége című kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában - tájékoztatta az intézmény sajtóreferense az MTI-t.
Miklós Léna elmondta: a tárlatvezetések 11 és 15 órakor indulnak. A kiállítás nyitva tartása alatt még további három szombaton, május 24-én, június 7-én és 21-én hirdet a galéria ingyenes tárlatvezetéseket a kiállításhoz.

A Magyar Nemzeti Galéria tárlata a Mátyás király nevével összeforrt reneszánsz kor művészetével, s annak utóéletével foglalkozik. A kiállítás egyrészt bemutatja a késő reneszánsz művészet magyarországi történetét a Jagelló-kortól a XVII. század végéig, másrészt értelmezi a korszakot a kora újkor kultúrájának egészében.

A március 29-től július 27-ig látható kiállításon a mintegy 450 kiállított műtárgy között ritkaságok is megtekinthetők, ilyen a Kassai Graduálé hatalmas és gazdagon díszített énekeskönyvpárja, amelynek darabjait először állítják ki együtt. Megtekinthető Andrea Palladiónak, a reneszánsz talán legnagyobb építészének egyetlen fennmaradt kézirata, továbbá egy levél, amelyet valószínűleg Nádasdy Tamás grófhoz írtak.

Szerepel a tárlaton egy hatalmas, Győrből érkezett ezüst oltárkereszt, és látható Verancsics Antal esztergomi érsek díszes szertartáskönyve is. Soha ki nem állított habán kódexek és számos egyéb ritkaság között megtekinthető továbbá a híres, Mátyást és Beatrixot bemutató márvány domborműpár. A korszak építészeti remekeit és síremlékeit gipszmásolatok illusztrálják. A látogatók láthatnak frissen retusált táblaképeket, kódexeket, ötvöstárgyakat, valamint fazekas munkákat, címeres nemesleveleket, festményeket, iparművészeti alkotásokat és liturgikus tárgyakat is.

A Mátyás király öröksége - Késő reneszánsz művészet Magyarországon a 16-17. században címmel látható tárlatot a Reneszánsz Év keretében, a „4x a reneszánszról” című sorozat részeként rendezték meg.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive

Más művészeti ágakról

színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
irodalom

A sellők fájdalma A sellők fájdalma
Krimírás és a nők elleni erőszak


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés