bezár
 

art&design

2010. 08. 30.
300 éves a szerzői jogi törvény
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Háromszáz évvel ezelőtt, 1710 tavaszán lépett életbe Stuart Anna statútuma, azaz a modern kor első szerzői jogi törvénye, amelynek akkori hatásait és mai jelentőségét a budapesti Gödör Klubban látható kiállítás mutatja be az érdeklődőknek.
A szeptember 1-8. között látogatható Kopirájt kiállítás többek között azt a folyamatot kívánja bemutatni, hogy a kezdetekben csak a könyvek másolását szabályozó, alapvetően a jogtulajdonosok érdekeit védő rendelet napjainkban miként segítheti az alkotók, a felhasználók és az újrafelhasználók jogai közötti egyensúly megteremtését.

A kiállításon a szerzői és szomszédos jogok koncepcióját és a jelenkor számos területére gyakorolt hatását követhetik nyomon a látogatók, akiket számos érdekességgel is várnak, például könyvdigitalizáló gépet üzemeltethetnek.

Egy 17 méter hosszú nyomtatványon a szerzői jogok fejlődésének kronológiája is látható lesz. A mai berendezések mellett azok az eszközök is megjelennek, amelyek a közelmúltban segítették az alkotások másolását, digitalizálását.

Tizenkét számítógép-installáció önálló internetes tárlatként mutatja be a copyright-történet technikai fejlődését, de olyan szerzői jogi területeket is bemutatnak, mint a Youtube videomegosztó, a Wikipédia szabad felhasználású enciklopédia, illetve a szellemi közvagyon, a szabad szoftver és a nyílt hozzáférés kérdése.

A budapesti Közép-Európai Egyetemen működő kutatási és kulturális intézmény, az OSA Archívum kiállításáról további információ a www.osaarchivum.org címen található.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés