bezár
 

art&design

2010. 09. 02.
ARC plakátkiállítás: középpontban a közösségek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"Hol élsz te? Minek képzeled magad?" - tették fel a 11. ARC plakátkiállítás szervezői a kérdést; a pályázók ennek kapcsán megalkotott óriásplakátjai csütörtöktől tekinthetők meg a budapesti Ötvenhatosok terén.
"Reméljük, nem ez az ARC lesz a végső" - utalt a csütörtöki kiállítás-megnyitón a pályázatot is sújtó gazdasági válságra Geszti Péter.

Összegzésében az ARC kreatív igazgatója úgy vélte, régen volt olyan izgalmas a kiállítás, mint most. "Talán a válság miatt kirajzolódtak bizonyos gondolati vonalak" - fogalmazott.

Az idei ernyőtéma két kérdése elsősorban a közösségben való létre vonatkozott, és a beérkezett pályaművek rengeteg iróniával, öniróniával és szellemes kritikával adtak rájuk választ - jegyezte meg Geszti Péter.
Mint Bakos Gábor, az ARC egyik alapítója elmondta, újdonság, hogy idén közösségek számára is pályázatot hirdettek.

Ebben az esztendőben nem készült nyomtatott kísérőfüzet a kiállításhoz, a www.arcmagazin.hu internetes oldalon azonban otthonról is meg lehet tekinteni a bemutatott plakátokat.

Bodó Balázs médiakutató, zsűritag értékelése szerint a 2010-es pályamunkák három főbb csoportba oszthatók: a legtöbb plakátterv populáris témákra reflektált; elsősorban az internet, azon belül is a Facebook közösségi portál mozgatta meg a nevezők fantáziáját. Az Ötvenhatosok terén ezért számos facebookos témájú munka kapott helyet, de a témának egy külön gyűjtőplakátot is szenteltek.

Több alkotás személyes, néha szívszorító történeteket dolgoz fel, sokan pedig társadalmi kommentárokkal, riposztokkal neveztek - tette hozzá.
Bodó Balázs a fődíjas műről, Nagygyörgy Zoltán A tatárszentgyörgyi gyilkosság gyermekáldozatának emlékére című plakátjáról szólva kiemelte: az alkotó egy társadalmi témát tudott személyes történetként bemutatni.

Az ARC második díját Kocsi Olga A fejemben már boldogan élünk című munkája, a harmadik helyezést Széplaki Imre Otthon, édes otthon című plakátja érdemelte ki.

A legmeghökkentőbb pályázatnak járó Borz díjat Nagyiványi Márton, Bazsinka István és Pákozd Gergely kapta Wunderland című munkájáért. A 100 százalék MTV különdíjat Kocsi Olgának; az ARC+ Leszokásvonal - No more cigi pályázat fődíját plakát kategóriában Tóth Györgyi S, egyperces film kategóriában Széphelyi Júlia megyünk? című alkotásának ítélte a zsűri.

Az ARC+ "Te is tehetsz a szegénység ellen!" kiírás győztese Raffai Péter és Drahos Zsolt Fair deal című plakátja lett, a második helyen Nagy Gergely csepelsziget, a harmadikon Varga Tamás Munkát című alkotása végzett. Az ARC+ "Velünk is megtörtént: bEUgrottunk" elnevezésű európai uniós kategóriájának fődíját Bessenyei Katalin vehette át Árfolyam című plakátjáért.

A kulturális intézmények számára meghirdetett Az év kulturális plakátja pályázat megosztott fődíját a Háromtestőr (Hegedűs 2 László), a Koke (Markulik Balázs, Pécsi Galéria) és a Lengyel magyar (Tóth Andrej, A38 hajó) nyerte el. Az origo IWIW-en élsz? című kiírásának győztese Németh Dániel, Bánhidi Gábor, Jenőfi Dániel és Pálinkó Máté lett a 7-es busz ismerősei munkájával, míg a civil szervezetek részére meghirdetett Ringier plakátpályázat legjobbja a Séta van Alapítvány Séta van! (Dézsi Sada), második helyezettje a Rákosmenti Noé Bárkája Állatotthon Alapítvány Dönts felelősen! (Meister Natália) című plakátja lett.

Az ARC kiállítás idén csatlakozott az olvasás és a társadalmi dialógus esélyeinek növelését célzó Olvassunk együtt! kampányhoz, melynek keretében vasárnap egy felolvasó-délutánnak is helyet ad.
Az Ötvenhatosok terén elhelyezett óriásplakátok szeptember 22-ig látogathatók a nap 24 órájában, ingyenesen.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés