bezár
 

art&design

2010. 09. 02.
Kivételes ókori római lámpás Angliában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az ókorból származó római bronzlámpás került elő ép állapotban egy brit farmer földjéből.
A maga nemében egyedülálló darabot fémdetektorral találta egy fiatalember a suffolki Sudbury közelében. A 21 esztendős amatőr kutató, Danny Mills úgy vélte, a lámpa az első és harmadik század közötti időkből eredhet.

Mills bejelentést tett a leletről a helyi archeológusoknak, és a farmer, akinek a földjéről az antik darab előkerült, később a helyi múzeumnak adományozta azt.

A lámpást restauráló Emma Hogarth, az Ipswich Múzeum munkatársa a korabeli kézművesség egy ritka és kivételes darabjaként beszélt a tárgyi emlékről. Mint mondta: különösen érdekes, hogy a lámpás felfüggesztésére szolgáló láncok is épen megmaradtak, és nem korrodálódtak el.

Régészek szerint a londoni British Múzeumban csupán egy hasonló leletből fennmaradt darabkákat őriznek, a lámpáshoz leginkább hasonlító darab pedig a pompeji ásatások során került elő.

Suffolk térségében a második század környékén gazdag rómaiak villái álltak, és a tudósok úgy vélik, a lámpást éjjel használhatta az egyik villa lakója, amikor a főépületből átment a melléképületekbe.

A lámpa egyébként egy mai viharlámpásokra hajaz. Lángját a széltől vékony szarulemez óvhatta, ami az idők során elenyészett. A híres darab, amelyet az Ipswich Múzeumban lehet megnézni, a minap a BBC Digging for Britain című régészeti sorozatában is bemutatkozott.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 12.
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól
Jon Watts: Pókember: Idegeben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés