bezár
 

art&design

2010. 09. 03.
Fadrusz-szobrot avattak az I. kerületben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fadrusz Jánost ábrázoló szobrot avattak csütörtökön a főváros I. kerületében; a Kossuth-díjas Marton László alkotását a 19. századi magyar történeti szobrászat egyik legnagyobb alakjáról Nagy Gábor Tamás polgármester leplezte le a Naphegy utcában.
Marton László halála fájdalmas veszteség volt a hazai művészetnek, a művésznek még számos termékeny éve lehetett volna. Ki nem alvó temperamentummal, tűzzel alkotott az utolsó időkben is - mondta a szoboravatáson Kratochwill Mimi művészettörténész a 2008-ban elhunyt művész családtagjainak jelenlétében.

Mint kiemelte, Marton készítette a legtöbb és legnagyszerűbb köztéri szobrokat készíthette el, köztük a Duna parti, korláton ülő Kiskirálylányt, a Köröndnél lévő Szondi György szobrot vagy a Liszt Ferenc téren látható Liszt-szobrot.

Nagy Gábor Tamás polgármester beszédében kiemelte, hogy a szoboravatás egy "rendhagyó születésnaphoz", Fadrusz János 152. születésnapjához kapcsolódik.

"Két zseniális szobrász ad a Naphegyen találkát egymásnak. Marton László még ajándékot is hozott mesterének, hogy kimutassa megbecsülését" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a Fadrusz-szobor alkotója művét az I. kerületnek adományozta és helyét is kijelölte a Naphegyen, Fadrusz egykori műterme közelében.

A polgármester felidézte, hogy Fadrusz itt mintázta minden idők egyik legnagyszerűbb lovas szobrát, a kolozsvári Mátyás-szobrot. Nagy Gábor Tamás szerint a két alkotó lelki rokonságban állt egymással, ami a művészet, a haza és az otthon szeretetében mutatkozott meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Jon Watts: Pókember: Idegeben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés