bezár
 

art&design

2010. 09. 03.
Bányarém Fesztivál Salgótarjánban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A bányászmúlt örökségeit idézi fel szombaton és vasárnap a 2. Salgótarjáni Bányarém Fesztivál, amelyen megrendezik többek között a bányászételek főzőversenyét, fellépnek a bányászzenekarok és -dalárdák, de képeznek bányamanókat és bányarémeket is - tájékoztatta az egyik szervező az MTI-t pénteken.
Lakatos Katalin elmondta: Salgótarján egyedüli magyar városként csatlakozott az európai ReSOURCE projekthez, amelynek célja a bányászhagyományok fenntartása, illetve az, hogy a korábban bányatevékenységet folytató települések fejlesztésekkel használják ki a bányászmúlt örökségeit.

A nógrádi megyeszékhelyen ennek keretében alakítanak ki emléktúra-útvonalat, készítik elő a turisztikai bányavasutat, kiépítik a Bánya a lábunk alatt elnevezésű városközponti bemutatóhelyet, és rendezik meg évente a Bányarém Fesztivált - tette hozzá.

A Közép-Európa egyetlen földalatti bányamúzeumát magáénak tudó város bányásznaphoz kapcsolódó mókás fesztiváljának programjai minden korosztályt megszólítanak - mondta Lakatos Katalin.

Szombaton bányászati képzőművészeti kiállítást nyitnak meg a múzeumban, ahol megkezdődik a bányamanók és bányarémek képzése is. Lesz jelmezverseny is, a salgótarjáni éttermekben bányászételek szerepelnek az étlapokon.

Ezeket az ételeket vasárnap már versenyzők főzik, a második napon felvonul a mazsorettcsoport és az ifjúsági fúvószenekar, a Salgótarjáni Bányász-Kohász Dalárda és a Salgótarjáni Kohász Fúvós Zenekar mellett bányászkórusok, -zenekarok és hagyományőrző csoportok lépnek színpadra a Fő téren.

Szombat este Varga Feri és Balássy Betti, vasárnap a Groovehouse ad koncertet, az érdeklődők mindkét napon tárlatvezetéssel járhatják be a Bányamúzeumot.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 12.
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés