bezár
 

art&design

2010. 09. 04.
Lappangó művek a Nyolcaktól
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Nyolcak festőcsoport elveszett, lappangó műveinek nagyméretű reprodukcióiból nyílt kiállítás pénteken Győrött, a Városi Művészeti Múzeumban.
 A budapesti helyszínek után Győr az első vidéki bemutatóhely, ahol az érdeklődők elé tárják azokat a reprodukciókat, amelyeket korabeli katalógusokból és a sajtóból, köz- és magánkolleciókból, fotóarchívumokból gyűjtöttek össze a szakemberek - mondta Grászli Bernadett múzeumigazgató az MTI érdeklődésére.

A kutatómunkával azokra a Nyolcak által alkotott munkákra hívják fel a közvélemény figyelmét, melyekről nem tudni, hol lehetnek - summázta a vállalkozás célját a szakember. S hogy nem hiába, azt jelzi, hogy néhány elveszettnek hitt alkotás már előkerült a reprodukciók nyomán.

A győri tárlat egyben előképe is a XX. századi magyar képzőművészet legjelentősebb avantgárd művészcsoportjának alkotásait felvonultató nagyszabású centenáriumi kiállításnak, amely novemberben nyílik Pécsett, Európa egyik idei kulturális fővárosában. Ezen a tárlaton a győri Városi Művészeti Múzeum Radnai-gyűjteményéből kölcsönzött Kernstok Károly-grafikákat is bemutatják a közönségnek - közölte Grászli Bernadett.

Az 1909 és 1912 között működő Nyolcak művészcsoport lappangó munkáinak reprodukcióit Barki Gergely művészettörténész, az MTA Művészettörténeti Kutatóintézetének munkatársa, a pécsi Nyolcak-kiállítás egyik kurátora gyűjtötte össze az Artmagazin által szervezett tárlatsorozat számára.

Jó lenne, ha a győri "Wanted" kiállítás hatására újabb értékek kerülnének elő, amelyek akár már a pécsi bemutató anyagát gazdagíthatnák - adott hangot bizakodásának Grászli Bernadett. A tárlat szeptember 30-ig látogatható Győrött.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés