bezár
 

art&design

2010. 09. 04.
Lehoczky Krisztina kiállítása a szentendrei Skanzenben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kortárs szentendrei művészeket bemutató sorozat legújabb tárlata Lehoczky Krisztina elmúlt tizenöt évének munkáiból válogat szombattól a szentendrei Skanzenben.
Mint azt Sári Zsolt, a szentendrei szabadtéri múzeum galériájának kurátora az MTI-nek elmondta, a kiállítás jelentőségét többek között éppen az adja, hogy a festő hosszú hallgatás után jelentkezett ismét önálló kiállítással Szentendrén.

Hozzátette: hagyományosan kiváló kapcsolat van a szentendrei képzőművészek és a múzeum között, s ennek alapját egyebek mellett a hét éve meghirdetett Kötődések program teremtette meg, melyhez mintegy hatvan szentendrei képzőművész csatlakozott, köztük Lehoczky Krisztina.

"Roppant tudatos és öntörvényűen szabad" - jellemezte Lehoczky Krisztina művészetét Wehner Tibor művészettörténész, a festő munkásságának avatott ismerője, kiemelve, hogy a most kiállított, mintegy másfél évtizedes alkotóperiódust fémjelző munkáin érett, karakteres festészet jelenik meg.

Mint Wehner Tibor elmondta, Lehoczky Krisztina annak az új szentendrei festőnemzedéknek az egyik jelentős alkotója, amelyik lazán kapcsolódik a szentendrei művészeti hagyományokhoz, ám azokat valamilyen módon mégis továbbélteti.

Lehoczky Krisztina a részletezés helyett mindenkor a nagy, az összefogó formát jelölő motívumot ragadja meg, legyen az konkrét vagy elvont, és akár a valóságra utaló motívumok, akár a geometria rendje által szabályozott alakzatok jelennek meg, alkotásain a kontrollált és a szabadon áradó viaskodik egymással, a szabályosságok és szabálytalanságok kettőssége ölt testet - fogalmazott a festő művészetéről szólva Wehner Tibor.

Mint a művészettörténész kiemelte: Lehoczky Krisztina képein "a rideg formákat lágyan feloldja az okkerek, narancsok, vörösek meleg sugárzásával áthatott, az alapvetően életigenléssel, játékossággal és derűvel éltetett kolorit".

A kiállítás október 3-ig látogatható a Skanzen Galériában.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés