bezár
 

art&design

2010. 09. 05.
Velencében százezrek érdeklődnek a kortárs művészet iránt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A megnyitása óta eltelt alig több mint egy esztendőben 375 ezer látogatót vonzott a velencei Punta della Dogana falai között berendezett új múzeum, amely a milliárdos francia mecénás, Francois Pinault kortárs gyűjteményének egy részét mutatja be.
A káprázatos palotákkal szegélyezett híres vízi főútvonal, a Canal Grande - Nagy Csatorna - és a Canale della Giudecca széles víztükre közé ékelődő háromszögletű egykori vámhivatal 5000 négyzetméterén naponta 800-850 látogató fordul meg. "Főleg olaszok, franciák, illetve amerikaiak és angolok jönnek" - mondta el az AFP-nek az intézmény biztosa, Martin Berthenod, aki 2004-től 2009-ig a párizsi kortárs művészeti nemzetközi vásár (FIAC) igazgatója volt, mielőtt engedett volna a velencei szirének csábításának.

A 20 millió eurós (csaknem 5,8 milliárd forintos) beruházással felújított épületben, amely 2009 júniusában nyitotta meg kapuit, jelenleg a Pinault-gyűjtemény 250 darabját tekintheti meg a közönség, köztük a kortárs művészet olyan nagyjainak alkotásait, mint Cindy Sherman amerikai fotóművésznő, az olasz Maurizio Cattelan vagy a brit Chapman-testvérek. Ma a Punta della Dogana termeiben látható egyebek között Cattelan lefejezett, falba süllyesztett lova, Cindy Sherman több kíméletlen és különös portréja, továbbá az a fehér és vörös gyöngyökből készült függöny is, amely az AIDS-ben elhunyt amerikai Alfredo Florez Gonzalez vérsejtjeit jeleníti meg.

A Pinault-kollekció teljes anyaga 2500 alkotásból áll. A Punta della Dogana csak az egyik a Pinault-gyűjtemény darabjait bemutató két velencei helyszín közül: ma Berthenod irányítja a milliárdos által korábban megvásárolt, kiállítóhelyként négy és fél éve megnyitott Grassi-palotát is.

A Grassi eddigi látogatóit is figyelembe véve Velencében eddig 1,3 millió ember tekintette meg a Francois Pinault által összegyűjtött kortárs műveket. Berthenod a továbbiakban velencei, olasz és nemzetközi alkotók műveivel kívánja bővíteni a két művészeti kiállítás anyagát.
"Az a gondolat, hogy a ma művészetét Velence összefüggésében mutatjuk be, a város identitásának fontos részévé vált" - fejtette ki a két intézmény vezetője., hozzátéve, hogy a város lakói szerda délutánonként mindkét helyet ingyen látogathatják.

A projekt mozgatója, a számos divatcég és áruház többségi részvénytulajdonosaként ismert milliárdos műgyűjtő, a világ egyik leggazdagabb emberének számító Francois Pinault aktív szerepet játszik annak alakításában. Berthenod szerint a milliárdos gyűjtő számára "nagyon fontos ez a kaland, sok időt szentel rá és igazi szenvedélyévé vált".
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 12.
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés