bezár
 

art&design

2008. 05. 16.
Andreas Fogarasi Arany Oroszlán-díjas műve az Ernst Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szombattól látható a budapesti Ernst Múzeumban Andreas Fogarasi Információ című tárlata, melyen kiállítják a 2007-es Velencei Biennále-győztes Kultur und Freizeit (Kultúra és szabadidő) című munkáját. Az Arany Oroszlán-díjas videoinstalláció mellett a tárlat látogatói a magyar-osztrák művész korábbi alkotásait is megtekinthetik.
Andreas Fogarasi a biennále Magyar Pavilonjának kiállítási terébe az installáció szerves részét képező, kívül-belül fekete boxokat helyezett, melyekben a művész által készített, hat fővárosi művelődési házról szóló, rövid videofilmeket vetítettek.

„A velencei mű sok kérdést vetett fel annak idején, de ilyenek a jó alkotások” – jegyezte meg a megnyitót megelőző pénteki sajtótájékoztatón Petrányi Zsolt, a Műcsarnok igazgatója. Mint elárulta, az installációt szerették volna megismertetni a szélesebb hazai közönséggel is, közben azonban abban egyeztek meg a Bécsben élő, magyar származású alkotóval, hogy a tárlaton a művész korábbi munkásságát is bemutatják.

Andreas Fogarasi elmondása szerint fontosnak tartotta, hogy a kiállítás látogatói kontextusba tudják helyezni az Arany Oroszlán-díjas videoinstallációt: „az Ernst Múzeumban látható korábbi munkáimon keresztül jobban felismerhetők azok a témák, amelyek engem foglalkoztatnak – a kulturális identitás, a spektákulum, az építészet és a kulturális terek”.

A művész a kiállítás címét indokolva elmondta: munkássága fő eleme az információközlés. Mint megjegyezte, tevékenysége „dokumentálásnak” tűnhet, de ennél többről van szó, szeretné nézőit elgondolkodtatni. „Ezért helyeztem el az egyik terem közepére egy emelkedő fekete rámpát: ha fellép rá a látogató, más nézőpontból látja a kiállítást, így egy pici elem révén hirtelen egészen másként élheti át a látottakat” – mutatott rá a művész.

A sajtótájékoztatón Boros Géza, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) főosztályvezető-helyettese bejelentette: Andreas Fogarasi a kiállítás megnyitóján, pénteken Pro Cultura Hungariae-díjat vehet át.
Boros Géza a művészt méltatva megjegyezte, a tárlat címe jellemző Andreas Fogarasira, aki mindig erősen redukált eszközökkel, lényegre törően dolgozik. „Az Információ egyszerű, prózai cím, mely Fogarasi művészi megközelítésmódjáról is árulkodik” – tette hozzá.

A kiállításra belépve a látogatót a tavaly elnyert Arany Oroszlán fogadja. A Kultur und Freizeit mellett a művész különböző technikákkal és műfajokban készült műveit válogatta össze, melyek közül a legkorábbi 16 éves korából származik. A tárlaton látható többek között a Váci utcát képzeletben meghosszabbító 2002-es kisfilm, elvihető képeslapokra nyomtatott fotó, német és orosz autógyárakat bemutató, showroom-szerű szobrászati installáció, valamint egy 120 német város hivatalos logóiból összeállított, a kulturális identitást boncolgató videó.
Andreas Fogarasi kiemelte Parc du Trianon (Kultúrpark) című, ötrészes fotósorozatát, mely „a magyar nemzet identitásának traumatikus helyét” egy szponzori rendezvény előkészületei közben ábrázolja.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

színház

Minek nevezzelek? Minek nevezzelek?
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szinhazinevelés.SZFE című szakmai konferenciájáról
Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
irodalom

Utak a sötétségbe Utak a sötétségbe
Horváth Márk A digitalitás paroxizmusa: Spektákulum, szimulákrum, kibernetikai állapot és a virtualitás hiperkaotikus okkultúrája
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés