bezár
 

art&design

2010. 09. 14.
Multimédiás kiállítás Budapest 20 évéről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Budapest 20 címmel multimédiás kiállítás nyílt a főváros elmúlt húszéves történetéről a Budapesti Történeti Múzeumban.
A kiállítás hat nagy témára bontva – város és emlékezet, átalakuló terek, városi rituálék, magunk között, dolce vita és földön, vízen, levegőben fantázianéven – foglalja össze a magyar főváros társadalmi és kulturális életének, építészetének, közlekedésének elmúlt húsz évben bekövetkező jelentős átalakulását.

A Vármúzeum Barokk csarnokában szeptember 14-től október 31-ig látogatható tárlat keddi megnyitóján Demszky Gábor főpolgármester elmondta, hogy már két éve dolgoznak a kiállításon és az annak alapját képező archívum összeállításán.

Mint mondta, az archívumban összegyűjtötték többek között az elmúlt két évtized összes fővárosi közgyűlési dokumentumát, a város fejlesztési koncepcióit, mintegy 2500 fotót és saját teljes levelezését.

Az anyag szabadon kutatható lesz, így biztosítva az átláthatóságot - hangsúlyozta.

Az archívum és a kiállítás mellett egy kötet is megjelent Budapest 1990-2010 címmel, mely tulajdonképpen az archívum anyagát foglalja össze.

A számos fotóval illusztrált, keménytáblás, nagy méretű könyvben neves történészek, szociológusok, urbanisztikai szakemberek és újságírók dolgozzák fel az egyes évek és ciklusok történetét, valamint az ágazati folyamatokat.

Az egyes fejezetekben portrék olvashatók neves személyiségekről, többek között Göncz Árpádról, Soros Györgyről, Mándy Ivánról, Solt Ottiliáról, Petri Györgyről, Petrovics Emilről, Kosáry Domokosról, Csányi Vilmosról, Kurtág Györgyről, Kornai Jánosról, Esterházy Péterről és Cseh Tamásról.

Demszky Gábor a megnyitón kiemelt néhány adatot is, melyek a főváros húszéves fejlődését tükrözik.

Így megjegyezte, hogy Budapest népessége az elmúlt három évben növekedett, az egy főre eső GDP jelenleg 36 százalékkal magasabb, mint az európai átlag, a várható élettartam pedig a férfiak esetében 64-ről 71 évre, a nők körében pedig 74-ről 79 évre emelkedett az elmúlt húsz évben.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés