bezár
 

art&design

2010. 09. 15.
Megérkezett a Szépművészetibe Klimt egyik főműve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megérkeztek a műtárgyak a Szépművészeti Múzeum szeptember 23-án nyíló, Nuda Veritas - Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei 1895-1905 című tárlatra, amely az intézmény utolsó nagy kiállítása a várhatóan januárban kezdődő átépítés előtt. Gustav Klimt egyik főművét, a Nuda Veritast a sajtó jelenlétében csomagolták ki szerda délelőtt.
Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója elmondta: a 202 műalkotást felvonultató tárlat a bécsi Secession művészegyesület Gustav Klimt nevével fémjelzett korai szakaszát mutatja be. A 2011. január 9-éig látható kiállításon körülbelül hetven művész alkotását csodálhatják meg a látogatók, Gustav Klimttől 57 művet mutatnak be.

A főigazgató hangsúlyozta: a kiállítás nagyrészt a rajzokra és a sokszorosított grafikákra koncentrál, ezeket néhány kiemelkedő festménnyel egészítettek ki, köztük a leghíresebbel, a Nuda Veritas - a meztelen igazság című képpel és további hat Klimt-festménnyel.

Baán László kiemelte: a tárlat törzsanyagát a bécsi Albertina adta, de érkeztek művek osztrák, svájci, amerikai és japán köz- és magángyűjteményekből is.

Baán László szerint a tárlat egyik kuriózuma a Japánból érkező Arany lovas - Az élet harc című kép. Mint fogalmazott, ezért még Bécsből is érdemes idelátogatni. Ugyanakkor hozzátette: ez a műalkotás csupán hét hétig lesz látható.

A jövő csütörtökön nyíló kiállítást eredetileg 2008-ban szerették volna megvalósítani a Ferdinand Hodler-tárlattal egy időben, de a Nuda Veritast akkor műtárgyvédelmi okokból nem engedték külföldre az osztrák hatóságok. A főmű nélkül pedig nem akarták megrendezi a tárlatot.

Marian Bisanz-Prakken, a bécsi Albertina művészettörténésze, a tárlat kurátora elmondta: a kiállítás 1895-től 1905-ig tekinti át az osztrák művészettörténészet hatásában leggazdagabb időszakát, az Ausztria Képzőművészeinek Egyesülete, a Secession megalakulásától a Klimt-csoport kilépéséig. Mint fogalmazott, a Nuda Veritas egy évvel az egyesület megalakulása után született, és újszerű képi megfogalmazása, a női alak erotikus kisugárzása akkor sokakban felháborodást keltett, "sokkolta a közvéleményt".

Kiemelte: a kép kerete is remekmű, amelyet a festő testvére, az aranyműves Georg Klimt készített.

Gonda Zsuzsa, a tárlat társkurátora ismertette a kiállítás szerkezetét. Mint elmondta: történetiségében mutatják be a bécsi szecesszió kezdetét, így láthatók lesznek az egyesület megalapításában részt vevő művészek korai munkái is. Külön fejezetet szenteltek a Ver Sacrum (Szent tavasz) folyóiratnak, amelynek hat évfolyamát ezen alkotók illusztrálták, valamint az 1902-es Beethoven-kiállításnak, amely szerinte a korszak összművészeti törekvéseit tetőzte be. A tárlaton kiemelt szerepet kap az egyesült első elnöke, Gustav Klimt.

Felidézik a Klimt művészetének meghatározó állomását jelentő, a bécsi egyetem fakultásait szimbolizáló három, időközben megsemmisült mennyezetképet, vázlatok segítségével ismerhetik meg a látogatók a Beethoven-fríz elkészülésének állomásait, de bepillanthatnak az alkotó portréművészetébe és erotikus rajzaiba is.

A nemzetközi kontextus megteremtése érdekében a tárlaton láthatóak lesznek például Cézanne, Degas, Toulouse-Lautrec, Gauguin, Munch vagy Hodler munkái is - ezeket a képeket a kurátorok a Szépművészeti és az Albertina grafikai gyűjteményéből válogatták. A tárlaton a hazai művészetet egyetlen alkotó képviseli, Kövesházi Kalmár Elza két kisebb szobra.

A kiállítás mintegy száz millió forintból valósul meg, a Nuda Veritas biztosítási értéke 25 millió euró, azaz mintegy 7 milliárd forint, az egész tárlatot 35 milliárd forintra biztosították.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

Interjú Révész Emesével az 1. Budapesti Illusztrációs Fesztiválról és napjaink (gyerek)könyv-illusztrációjának hazai helyzetéről
gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban
színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb, Magvető, 2019.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés