bezár
 

art&design

2010. 09. 17.
Iskolahímzések a XIX. századból
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Iskolás lányoknak a XIX. század közepétől az I. világháborúig készült tanuló kézimunkáiból Iskolahímzések címmel nyílik kamarakiállítás a Wladis Galériában szombaton a Falk Art Fórum keretében.
Péter Vladimir ötvösművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanszékvezető tanára az MTI-nek elmondta, hogy a galéria 12. alkalmi tárlatán ezúttal olyan kézimunkákat láthat az érdeklődő, amelyek iskolákban, kislányok képzése keretében készültek.

Vannak az úgynevezett ABC-hímzések, amelyeken a teljes betűsor, a készítő leányka neve és az évszám mellett vagy alatt kis motívumok, állatkák, bokréták, az emlékkönyvek jellegzetes rajzolatai is föltűnnek.
A gyerekek minták alapján dolgoztak gyapjúra vagy pamutvászonra - jegyezte meg a művész.

A holmik között van két méter hosszú, horgolt-kötött keskeny csík is, amelyen 5-10 centiméterenként változik a minta.

A gyűjteményből egy ilyen csíkot dolgozott föl új műtárggyá Szilágyi Júlia Munkácsy-díjas textilművész. Zárt dobozban két henger van, s az egyikről a másikra lehet csévélni a csíktextilt egy külső kar segítségével. Ez a mű is látható a kamaratárlaton.

Péter Vladimir gyűjtőszenvedélye sokirányú, s azért kezdte összerakosgatni ezt a fajta textilt, mert erre senki nem fordított figyelmet, holott rendkívül gazdag anyagról van szó.

Ezek kis holmik, tanulómunkák, nincs igazán funkciójuk. Sok megmaradt belőlük, biztosan azért, mert a készítőik gyengéd érzelmekkel őrizgették ezeket a funkciójukat vesztett vagy minimális rendeltetésű - mint fésű vagy kefetartó - szentimentális tárgyakat - jegyezte meg.

A XIX. század második felében, de a XX. század elején is a lányok képzésének talán legfontosabb részét képezte a kézimunkázás különféle technikáinak - stoppolás, fodor, paszomány, pliszék, azsúrok, gombkötés, gomblyukazás - megtanítása.

Ez a válogatás - amely szeptember 25-ig látható - a múlt tárgyi világának, életmódjának, felfogásának izgalmas, gazdag dokumentuma - tette hozzá a művész.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban
Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
irodalom

Feloldódni a performanszban Feloldódni a performanszban
Terítéken Erdély Miklós


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés