bezár
 

art&design

2010. 09. 22.
Megújul a Magyar Természettudományi Múzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dinoszauruszok, mamutok, világító ásványok, növények és természetismereti tanműhely áll majd a gyermek és felnőtt látogatók rendelkezésére a Kézbe vehető természet - interaktív kiállítások és saját élmények a Föld történetéből és a Kárpát-medence természeti kincseiből elnevezésű projekt 2011-es megvalósulásával a Magyar Természettudományi Múzeumban.
A programot szerdán a múzeum vezetése és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közgyűjteményi Főosztályának vezetője, Vígh Annamária ismertette az újságíróknak.

A múzeum 2009-ben nyújtott be EU-s pályázatot az Új Magyarország fejlesztési terv keretében a Lovarda épületében levő kiállításainak korszerűsítésére, nyert és 2010 augusztusában már aláírta a szerződést a fővállalkozóval - emlékezett a kezdetekre Matskási István főigazgató.

Vígh Annamária azt emelte ki, hogy az uniós források bejövetele a múzeumok életében forradalmi változásokat hozhat, turisztikai attrakciót is jelenthet. A természettudományi múzeumban a kiállítások rekonstrukciója összesen 220 millió forintot tesz ki, ebből a támogatás összege 198 millió, míg az önerő 22 millió forint - tette hozzá.

A Ludovika Akadémia műemléki épületében a Lovarda 700 négyzetméteres galériája kap új köntöst elsőként - a tervek szerint - 2011 februárjára. Ott kap helyet a Kárpát-medence élővilágának fejlődését bemutató, Az élet bárkája című interaktív tárlat sok tárggyal, így a neandervölgyi, a vértesszőlősi, a rudabányai és az ipolytarnóci lelet alapján rekonstruált ősemberrel - mondta el Bajzáth Judit főigazgató-helyettes.

Hozzátette, hogy a látogatók régi kedvencei: a bárka, a mamut és a dioráma megmaradnak, sőt a kisgyermekek testmagasságában interaktív játékokat is tesznek, labirintust alakítanak ki, s azon keresztül igazi feladványokat kell majd megoldaniuk.

A biológiai sokféleség jegyében egy 9 és fél méteres őscápa is helyet kap a tárlaton, de lesz 600 preparátum, bemutatják a magyarországi vizes-, erdős-, karsztbokor erdős-, szikes-, löszös- és homoki élőhelyeket, mezőgazdasági területeket, sőt még a gyomnövényekkel is megismerkedhet az érdeklődő.

Három életnagyságú rekonstruált dinoszaurusz, a Magyarországon az utóbbi évtizedben előkerült és tudományos szenzációként számon tartott dinoszaurusz maradványok is láthatók lesznek, sőt a gyerekek őslénykutató feltáráson vehetnek részt a Lovarda földszintjén 2011 októberében megnyíló kiállításon.

Ahogy Bajzáth Judit elmondta, a földszint 330 négyzetméteres részén a dinók mellett állandó ásványtani tárlat is lesz mikroszkóppal, műszerekkel, a fajhatározó beszélni fog, így a vakok és gyengén látók is élvezhetik a kiállításokat. A múzeum jelszava: Mindent a kéznek!, mert az a cél, hogy minden korosztálynak megfogható közelségbe kerüljenek a tárgyak.

180 négyzetméteren természetismereti műhelyek állnak majd rendelkezésre, ezeket mobilfalakkal alakítják, külön tere lesz a hat éven aluliaknak. A főigazgató-helyettes megemlítette még, hogy
együttműködnek a www.filmdzsungel.hu és a www.természetfilm.hu honlapokkal az interaktív kiállítások elkészítésében.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive

Más művészeti ágakról

Interjú Révész Emesével az 1. Budapesti Illusztrációs Fesztiválról és napjaink (gyerek)könyv-illusztrációjának hazai helyzetéről
színház

Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma
Csórics Balázs Lélektükrök című önismereti irodalmi estjének napok múlva is dolgozó visszhangjai
irodalom

Huszonegyedik #12 Huszonegyedik #12
A Másik domesztikálása


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés