bezár
 

art&design

2010. 09. 23.
Késik a Mátyás-szobor restaurálása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ismét módosult a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport restaurálásának befejezési határideje, az új időpont november 27.
A napokban tárgyalt a felújításra kiírt pályázatot elnyerő Concefa cég és a kolozsvári városháza az új határidőről, valamint a módosult feltételek részleteiről. A tárgyaláson módosították a szerződés feltételeit is.

A korábbi szerződés értelmében ha a felújítást intéző Concefa nem fejezi be a megszabott határidőre a munkálatokat – ez a határidő 2010. július 22-e volt – , büntetést köteles fizetni minden késett nap után. A szoborcsoport felújításának költségeit fele-fele részben a román és a magyar állam fizeti.

László Attila, Kolozsvár alpolgármestere az Új Magyar Szó című bukaresti napilap honlapján megjelent nyilatkozatában elmondta, hogy az erdélyi nagyvárosnak nem érdeke további anyagi nehézséget okozni a munkáltató cégnek, ezt a határidőt kitolták november 27-ig.

A városvezetés korábban az szerette volna, hogy ha a Kolozsvár főterén álló szoborcsoportot október 12-én teljes díszében át tudták volna adni, mivel 1902-ben ezen a napon avatták fel Zala György szobrászművész alkotását.

A felújítást végző szakembereknek ugyanakkor az időjárással is fel kell venniük a versenyt, mert a fagy beállta előtt be kell fejezniük a talapzat teljes restaurálását. Később már nem lehet a köveket egymáshoz illeszteni, betonozni és malterral dolgozni.

A lap kérdésére az alpolgármester elmondta: a felújított szoborcsoportra nem fog visszakerülni sem a Gheorghe Funar volt kolozsvári polgármester idejében odakerült román nyelvű tábla, sem a szoborcsoport 1902-es, eredeti állapotában rajta megjelenő, ma Nagy-Magyarországot idéző címer. Viszont "restaurálás-etikai" megfontolásokból ezek helyét jelezni fogják a szakemberek a talapzaton.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Lecsendesült figyelem Lecsendesült figyelem
Interjú Nemes Csabával külföldi sikerekről, a magyar művészetre irányuló nemzetközi érdeklődésről, illetve az azt befolyásoló tényezőkről.
Simon Longman: Rozsda, avagy minden vérünk benne szárad
gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban
színház

Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma
Csórics Balázs Lélektükrök című önismereti irodalmi estjének napok múlva is dolgozó visszhangjai


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés