bezár
 

art&design

2010. 09. 24.
Felemelő Században a fardagály
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A XIX. század sűrűn változó divatjával, a különböző fazonú ruhákkal, bordűrökkel, rokolyákkal, a fardagállyal, a század társadalmi életének kellékeivel és az ezeket bemutató korabeli divatképekkel ismerkedhet meg az, aki ellátogat a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) csütörtökön nyílt kiállítására.
A Fardagály és kámvás rokolya - 19. századi divatképek című tárlat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 2010-ben indított, A Felemelő Század című kétéves, átfogó programjának keretében valósult meg, amely múzeumi, zenei, irodalmi, építészeti és közművelődési programok sorával tiszteleg a XIX. század sikerei, vívmányai előtt.

"A XIX. század az ország talán utolsó fénykora volt: a következő még várat magára" - mondta a megnyitón Jankovics Marcell művelődéstörténész, filmrendező, az NKA elnöke.

Megnyitó beszédében Kiss Imre, az MKVM igazgatója kiemelte: a tárlaton a különböző intézmények és magányszemélyek segítségével összegyűjtött kiállítási tárgyakon kívül a múzeum páratlanul gazdag divatkép-gyűjteményének legszebb és legérdekesebb darabjait mutatják be.

A kiállítással együtt elkészült a Fardagály és kámvás rokolya - divat és illem a 19. században című könyv is, amely a század divatlapjain, és az öltözködés változásának különböző állomásain kívül bemutatja a pesti magyar divatáru-kereskedelem legfontosabb szereplőit, bepillantást enged a korszakra jellemző illemszabályokba és a hölgyek által alkalmazott legyező-, kesztyű- és zsebkendőnyelvbe is.

A tárlaton a látogatók megismerkedhetnek az 1840-es évektől a század végéig terjedő időszak divatirányzataival, elsősorban a nemzeti romantikához kapcsolódóan.

A kiállított művészi szépségű divatképekkel, a korabeli ruhákkal, köztük a leginkább krinolin néven ismert kámvás rokolyával, vagy a fardagállyal (a szoknya hátsó részét kitömő kispárna), érdekes kiegészítőkkel - táncrendek, vizitkártyák, kesztyűk, korabeli parfümök - a tárlat összeállítói nem pusztán esztétikai élvezetet akartak szerezni a közönségnek, de segítségükkel a már-már elfeledett emberi, női értékeket is fel kívánták eleveníteni. Hiszen "egy kor divatjának megismerésével nemcsak arról alkothatunk képet, hogy milyen ruhát viseltek az emberek, de sokat megtudhatunk a társadalmi, kulturális, politikai és gazdasági helyzetről és az eszmeáramlatokról is" - olvasható a Fardagály és kámvás rokolya - divat és illem a 19. században című könyvben.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

Simon Longman: Rozsda, avagy minden vérünk benne szárad
Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
Nagy Zoltán: Szép csendben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés