bezár
 

art&design

2010. 09. 25.
Eddig ismeretlen Brueghel-festmény került elő Madridban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idősebb Pieter Brueghel (1525-1569) flamand festő eddig ismeretlen festményére bukkantak a madridi Prado Múzeum szakértői.
A Szent Márton-napi bor című, jelenleg egy gyűjtőcsalád tulajdonában lévő kép feltehetően 1565 és 1568 között készült - közölte Ángeles Gonzáles-Sinde spanyol kulturális miniszter, leszögezve: a spanyol állam mindent megtesz azért, hogy megvásárolja a festményt.
Az El País című lap értesülése szerint a Prado kész 7 millió eurót fizetni a festményért, bár ha azt árverésre bocsátanák, a licitálók akár 25 millió euróra (6,9 milliárd forintra) is felverhetnék az árát.

A miniszter nem kívánta felfedni, hogy mennyit ajánlottak fel, de magabiztosnak mutatkozott azt illetően, hogy a kép a múzeum tulajdonába kerül. Tájékoztatása szerint a család jelezte, hogy szívesebben adná el a képet egy országos múzeumnak, semmint magántulajdonosnak.

Az illetékes hatóságok mindenesetre megtiltották, hogy a festményt kivigyék az országból.

A kép a XVII. században érkezett Spanyolországba Olaszországból, azóta van a gyűjtőcsalád birtokában. Miguel Zugaza, a Prado igazgatója elmondta, a gyűjtők maguk sem tudták, hogy Brueghel-képről van szó, csupán azzal voltak tisztában, hogy a flamand festőiskola terméke. Szerették volna tavaly eladni, a madridi Sotheby's aukciósház pedig felkérte a múzeumot, hogy vizsgálja meg a festményt. Ekkor derült fény az eredeti alkotóra, a tényt pedig azóta külföldi szakemberek is megerősítették.

A festmény mintegy száz emberből álló tömeget ábrázol, akik azért tülekednek, hogy kaphassanak az év első borterméséből Szent Márton ünnepén. Az alakok között parasztasszonyok, gyermekek, vakok, kéregetők és tolvajok is láthatók.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom

Más művészeti ágakról

Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban
Nagy Zoltán: Szép csendben
irodalom

Huszonegyedik #12 Huszonegyedik #12
A Másik domesztikálása


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés