bezár
 

art&design

2010. 09. 25.
Tanka Péter festőművész az idei KOGART-Díjas.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A KOGART Díjat idén hetedik alkalommal, a Friss kiállítás finisszázsán adta át a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány az évente megrendezett kiállítás egyik legígéretesebb alkotójának. Idén először két alkotó különdíjban részesült.
A 2010-as díjat Tanka Péter festőművész kapta. Tanka Péter idén végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő tanszékén. Alkotói érdeklődésének középpontjában az emberi test áll. Összetett művészeti látásmódról árulkodó diplomamunkája egy szisztematikus kutatás lezárásaként is értelmezhető, amely - összefoglalva tapasztalatait és eredményeit - egyszerre mutatja be a külső és belső világot. Újszerűen alkalmazott akvarelltechnikáját monumentális komponálásmód és tűpontos ábrázolás jellemzi.

A KOGART-különdíjat Basa Anikó és Kim Corbisier kapta. Basa Anikó idén végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő tanszékén. Különböző technikákat ötvöző művészete mögött átgondolt, koncentrált gondolati tartalom húzódik meg. Installációira finom megoldások, különleges látásmód és elmélyült alkotói figyelem jellemző. Kim Corbisier, a fiatal, belga származású képzőművész idén végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Urbánus környezetből kiragadott életképei az emberek közötti kapcsolatokat helyezik középpontba. Kompozíciói dinamizmusát erősen meghatározza az a sajátos légies festői stílus, amely a vázlatszerűségen, az olajfestékkel elért laza akvarellhatáson alapul.

A KOGART kuratóriuma a díjat minden évben egy, a FRISS című kiállításon bemutatkozó, pályakezdő képzőművésznek ítéli oda. Az ösztöndíj összege havi 100 ezer forint tizenkét hónapon át. A juttatás a nyugodt alkotólégkört biztosító megélhetésre, műterembérlésre illetve anyagköltségre használható fel. A KOGART-különdíjat idén először osztották ki, a FRISS kiállítás közönsége szavazhatta meg a helyszínen, szavazócédulákon, illetve emailben.

Az Alapítvány célja a díjjal, hogy még több tehetséges fiatal művészet támogathasson. A díjazott(ak) kiállítási lehetőséget kapnak a KOGART Galériában a 2011-es év folyamán. A korábbi évek KOGART díjasai voltak: Gesztelyi Nagy Zsuzsa (2004), Tóth Ágnes (2005), Kiss Endre (2006), Bondor Csilla (2007), Verebics Katalin (2008) és Fülöp Gábor (2009)

Közlő: OS
Kiadó: Kovács Gábor Művészeti Alapítvány


nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive

Más művészeti ágakról

Interjú Kovalik Balázzsal aktuális munkáról, a fiatalok lehetőségeiről, a szakma működéséről és helyéről Magyarországon
irodalom

A hétköznapok reménytelenségének bája A hétköznapok reménytelenségének bája
Lydia Davis: Az annyi mint, Libri, 2019.
Interjú Révész Emesével az 1. Budapesti Illusztrációs Fesztiválról és napjaink (gyerek)könyv-illusztrációjának hazai helyzetéről
Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés