bezár
 

art&design

2010. 09. 28.
Páratlan kínai kincsek New Yorkban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egykor sírt őriztek, most a New York-i Metropolitan Múzeumnál fogadják a vendégeket azok a kőszobrok, amelyek a Jüan-dinasztia páratlan kincseit bemutató tárlaton láthatóak.
A felsorakoztatott tárgyak közül több most hagyja el első ízben Kínát. A kiállításon porcelánnal, a lakkművészet remekeivel, tekercsképekkel, selyemkárpitokkal, valamint az 1271 és 1368 között hatalmon lévő Jüan-dinasztia idejéből származó más kincsekkel találkozhat a közönség keddtől.

A Metropolitan Múzeum a dinasztia alapítója, Kubiláj kán születésének idejéből, vagyis 1215-től kezdődően is válogatott darabokat. A legtöbb kiállítási tárgy Kínából érkezett a világhírű múzeumba, de van olyan, amelyik európai és észak-amerikai gyűjteményekből.

A Jüan-dinasztia Kína első mongol származású uralkodócsaládja volt, amelyet Dzsingisz kán unokája, Kubiláj alapított. Kubiláj anyja keresztény volt, ő maga azonban felesége sürgetésére a buddhizmust választotta vallásának. Uralkodása idején a többi vallást is megtűrték, a művészetek pedig virágoztak. Ennek örökségét őrzi az a kétszáz műtárgy, amelyet most New Yorkban felvonultatnak.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás

Más művészeti ágakról

A Katona Klub előadása a Katona József Színház Sufnijában
gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban
színház

Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma
Csórics Balázs Lélektükrök című önismereti irodalmi estjének napok múlva is dolgozó visszhangjai


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés