bezár
 

art&design

2010. 09. 28.
Bojkottal fenyegetőző orosz művészek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kortárs orosz művészetnek szentelt, a párizsi Louvre-ban októberben nyíló kiállítás bojkottjával fenyegetőznek orosz festők, mert a moszkvai kulturális tárca döntésére elmozdítottak olyan alkotásokat, amelyek "sértők lehetnek" Vlagyimir Putyin kormányfőre nézve.
Hét művész jelentette be, hogy az Advej Ter-Oganyan iránti szolidaritás jeléül nem vesz részt a kiállításon - közölte Marat Guelman ismert moszkvai galériatulajdonos.

A politikai cenzúrára utaló tiltás Ter-Oganyan absztrakt munkáira terjed ki, ezek gyakran hordozzák magukon a művész provokatív megjegyzéseit. Az egyik ilyen alkotáson például az "ez a mű arra sürget, hogy kövessen el merényletet V.V. Putyin államférfi ellen, hogy véget érjen állami és politikai tevékenysége" felirat olvasható.

A Louvre jövő hónapban nyitja meg a kiállítást, amely Ter-Oganyan szerint felhívja majd a figyelmet a művészek és a hatóságok közötti abszurd konfliktusra. "A munkáim is ebből a célból készültek, hogy megmutassam az idióták idiotizmusát" - írta internetes oldalán a művész.

Ter-Oganyan Oroszországot elhagyva Prágában él, mióta 1998-ban eljárás indult ellene, mert egy performansz során ikonokat rongált meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
A Phaeton tündöklése és bukása

Más művészeti ágakról

színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb, Magvető, 2019.
színház

Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma
Csórics Balázs Lélektükrök című önismereti irodalmi estjének napok múlva is dolgozó visszhangjai
Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés