bezár
 

art&design

2010. 10. 02.
A giccs helyett az egykori mindennapokat mutatják be a németországi NDK-múzeumok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Húsz éves a német egység - és ez alatt az idő alatt mit sem csökkent az emberek érdeklődése az NDK-beli mindennapok iránt: az egész országból és külföldről is rengeteg látogató érkezik a kelet-németországi múzeumokba, hogy visszaröpítsék őket az időben.
A kelet-németeknek a berlini fal leomlása előtti mindennapjaiba, sőt a még korábbi időkbe, az 1920-as évekbe is bepillantást enged a Wittenbergben lévő Haus der Geschichte (A történelem háza) elnevezésű múzeum, ahova évente húszezren látogatnak el nyugatról és keletről, belföldről és külföldről - az Egyesült Államokból és Japánból - is.

Az intézményben három emeleten összesen 18 teremben állítják ki a több ezer eredeti darabból álló gyűjteményt. Egyes termekben komplett lakásokat és az egykori háborús menekültek szállásait is berendezték. A látogatók megismerhetik vagy újra felfedezhetik a korabeli műanyag játékokat, a horgolt bevásárlószatyrokat és a már-már kultikusnak számító műanyag, csirkealakú tojástartókat.

A wittenbergi múzeum "kincseskamráját" egy életrajzi archívum jelenti, amely különböző származású és hátterű emberekről készített, tudományos kritériumok alapján felvett és rendszerezett számtalan hangfelvételt és jegyzőkönyvet tartalmaz. Az 1920-as évek szolgálólányától a vegyipari szakmunkáson át az NDK-beli teológusig a társadalom minden rétege képviselteti magát a bemutatott dokumentumokban, amelyeket ráadásul ötvenezer digitalizált fotó is kiegészít.

"Gyűjteni, megőrizni, kiállítani, archiválni, mindezt a kezdetektől tudományos oldalról megközelítve - ez volt a feladatunk" - meséli Christel Panzig, a ház vezetője. Panzig kifejtette: "Differenciált képet szerettünk volna adni, amely politikai tényezőkkel kiegészítve úgy mutatja meg a hétköznapokat, amilyenek azok voltak. Nem csupán egy NDK-múzeumot akartunk kialakítani, hanem megmutatni, hogyan élt a XX. század embere".

Hasonló igényt próbálnak kielégíteni egyéb német múzeumok is. A mecklenburg-elő-pomerániai Malchow város egykori mozijába 1999 óta több mint 230 ezren látogattak el, hogy megértsék a keletnémetek 1989 előtti mindennapjait.

A thüringiai Apoldában az Olle DDR (Jó öreg NDK) elnevezésű kiállításon 16 terem repíti vissza a látogatókat a történelemben: korabeli fogorvosi rendelő, osztályterem és egy párttitkári iroda is látható itt.

A szászországi Torgauban a 65 éves Manfred Gotthardt saját házának kétszáz négyzetméterén mutatja be az NDK-ból összegyűjtött tárgyait. Nosztalgiáról azonban szó sincs: "Csak a történtek kiállításáról van szó - ítélkeznie mindenkinek magának kell" - jegyezte meg Gotthardt.

A turisták között legnépszerűbb NDK-múzeum Berlinben található: ezt 2009-ben csaknem négyszázezren keresték fel. Az intézmény tervei szerint a jövőben a kiállítási területet ezer négyzetméterre fogják bővíteni. A látogatók pedig korhű kisautóval, Trabanttal tehetnek majd virtuális körsétát a múzeumban.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés