bezár
 

art&design

2010. 10. 14.
Lenin, Sztálin és a zene - kiállítás Párizsban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint négyszáz dokumentumból álló tárlat mutatja be Párizsban, hogyan hatott egymásra a zene és a politika az egykori Szovjetunióban Lenin és Sztálin idején.
A kiállítás az októberi forradalomtól 1953-ig, Sztálin haláláig ad áttekintést a korszak "zenepolitikájáról" olyan poszterek, fotók, partitúrák, operadíszletek makettjei, jelmezek, levelek, kéziratok és filmrészletek segítségével, amelyeket még sosem láthattak Franciaországban.

Bemutatják azt a helyreállított reliefet, amelyet Joszif Csajkov szobrász az 1937-es párizsi világkiállításra készített, és amelynek maradványai egy Párizs melletti kastély hűtőverméből tavaly kerültek elő.

A kiállítás első részében arra világítanak rá, hogy a szovjet kulturális - zenei - életben fokozatosan szigetelődtek el azok a híres zeneszerzők és előadók, például Rahmanyinov és Prokofjev, akik korábban gyakran vendégszerepeltek Nyugat-Európában. Azt is bemutatják, hogyan alakult ki a népies és az avantgárd zene közötti politikai töltetű ellentmondás.

A második rész a szocialista realizmusnak nevezett irányzat uralomra jutását taglalja. Olvasható a Pravda cikke, amellyel megindult a támadás Sosztakovics ellen a Kisvárosi Lady Macbeth bemutatója után, a ledorongoló írás Sztálin határozott kívánságára jelent meg a napilapban. A gulágokra deportált orosz muzsikusokról és a törekvésről, hogy a zsidó zenei hagyományt semmivé tegyék, ugyancsak beszámol az anyag.

A Lenin, Sztálin és a zene elnevezésű program része a tárlat, amelyet a Cité de la Musique orosz éve keretében szerveztek meg. Az intézmény - amely koncerthelyszín, médiatár és oktatási intézmény is egyben - a koncertek, filmbemutatók mellé vitákat is illesztett a programba. A kiállítás 2011 január közepéig tekinthető meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad
art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában

Más művészeti ágakról

Danny Boyle: Yesterday
Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
Jonathan Levine: Csekély esély


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés