bezár
 

art&design

2010. 10. 14.
Kor-képek 1980-1989
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A rendszerváltást megelőző évtized történetét idézi fel az MTI történelmi fotóalbum-sorozatának nyolcadik, záró kötete, a Kor-képek 1980-1989. A 315 felvételt tartalmazó kiadványt csütörtökön mutatták be Budapesten, a MÚOSZ székházában a sorozat előző, a hetvenes évtizedet átfogó kötetével együtt.
Mint azt Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Szövetségének (MÚOSZ) elnöke a bemutatón kiemelte: kevés olyan, a Kor-képek sorozatához hasonlóan átfogó, a lehetőségekhez képest objektív munka jelent meg eddig a magyar történelemnek erről a korszakáról.

Az MTI 2004-ben azzal a céllal indította el a Kor-képeket, hogy fotóarchívumának Magyarországra vonatkozó képeiből jöjjön létre egy nagy ívű válogatás, amely tükrözi az 1938 és 1994 közötti közel 60 év történetét - mondta el Vince Mátyás, a sorozat főszerkesztője a bemutatón.

Hozzátette: szerkesztőtársaival együtt e mozaikokból próbáltak egy képet összerakni, amely a lehető legtöbbet megmutatja az adott évekből. Arra egyik kötet esetében sem vállalkoztunk-vállalkozhattunk, hogy minden szempontból kiegyensúlyozott és torzításmentes összképet adjunk.

Már csak azért sem, mert az albumokhoz tudatosan alapvető forrásként kezelt MTI-képanyag - korszakoktól függő mértékben persze - nem kiegyensúlyozott, hiszen évtizedeken keresztül politikai célokat szolgált - tette hozzá Vince Mátyás.

Most már teljes az ív 1938-tól 1994-ig - összegzett Féner Tamás szerkesztő. Mint felidézte, a sorozat fő célja volt, hogy a több mint fél évszázadnak a "látható" eseménytörténetét mutassa be, természetesen azzal a megkötöttséggel, hogy a sajtóirányítás ezt korszakonként különböző mértékben tette lehetővé. A Kossuth-díjas fotóriporter emlékeztetett: a Kor-képek legújabb, 1980-1989 kötetében ábrázolt, sokszor "puha diktatúra" kifejezéssel illetett korszakban a sajtóirányítás még keményen működött.

"Az igazi, döntő váltás 1988-ban érződik, mikor már olyanokat lehetett fényképezni, amit addig nem, például beengedték a sajtót a Központi Bizottság ülésére. Előtte szigorúan megszabták a protokollt, hogy ki meddig mehetett el" - jegyezte meg Féner Tamás. A Batthyány-örökmécsesnél 1987. március 15-én tartott hivatalos megemlékezés után például Wéber Lajos, az MTI fotóriportere az ablakban maradt és rögzítette a rendőrség által nem engedélyezett tüntetést is. Ezeket a fotókat akkor nem lehetett kiadni, így most először jelenhetnek meg a kötetben - árulta el Féner Tamás.

A Kor-képek 1980-1989 című kötetben látható 315 fotóból 312 az MTI archívumából származik. A felhasznált képeket az MTI munkatársai a Norvég Alap és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával digitalizálták.

Az albumban szereplő felvételekhez - amelyek egy része az interneten, a http://foto.mti.hu, illetve a www.rendszervaltas.mti.hu oldalon is megtekinthető - utólag, a publikálás szempontjait figyelembe véve készültek a képaláírások. A cél az volt, hogy tényszerűen és lehetőleg röviden adjanak minél több információt a megértéshez. A képaláírások, Vince Mátyás főszerkesztő és Féner Tamás szerkesztő előszava, valamint Rainer M. János történész bevezetője angolul és németül is olvasható a könyv végén.

A sorozat hagyományait követve a szerkesztők ezúttal három részre, s ezen belül öt tematikus fejezetre - Politika, Hétköznapok, Gazdaság, Kultúra és Sport - osztották a képanyagot; a témákat irodalmi művekből, dalokból, politikai megnyilatkozásokból vett idézetek, valamint korabeli MTI-hírek vezetik be.

A sorozatnyitó a Kor-képek 1945-1947 album volt, ezt az 1938-1945-ös korszakot átfogó kötet követte, a forradalom ötvenedik évfordulójára jelent meg az 1956-os évet felidéző könyv, majd az 1948-1955-ös és az 1957-1967-es évekről szóló albumot vehették kézbe az olvasók. A rendszerváltás huszadik évfordulójára adta ki az MTI a Kor-képek 1989-1994 című kötetet, végül idén nyáron jelent meg az 1968-1979-es időszakot bemutató album.

A képanyag zömének forrása, a Magyar Távirati Iroda védett muzeális gyűjteménnyé minősített Fotóarchívuma 13 millió eredeti negatívból és 5 millió mintaképből álló hatalmas anyagot őriz, köztük felbecsülhetetlen értékű, történelmi jelentőséggel bíró munkákat.

A legutóbb megjelent két kötet képanyagából november 2. és 26. között kiállítás is nyílik a MÚOSZ Vörösmarty utcai székházának kiállítótermében, a Fotóhónap keretében.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
Interjú Bucsi Réka animációs rendezővel a közönség szeretetéről, Amerikáról és a női nézőpontról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés