bezár
 

art&design

2010. 10. 15.
Made in Italy-hétvége Milánóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vasárnap estig az olasz dizájn legsikeresebb termékei mutatkoznak be Milánóban. Az olasz formatervezésnek szentelt fehér éjszakán a fogyasztók döntik el, melyiket találják a legsikeresebb Made in Italy-terméknek.
Az olasz kreativitás fővárosában most az egyszer nem az öltözködés lett a főszereplő, mégis divatról van szó.

Hiszen a hétköznapi és a lakberendezési tárgyak is a magukon hordják az ízlés kézjegyét: az olasz bútor vagy az olasz kávéfőző éppúgy az egész világon keresett és utánozhatatlan Made in Italy-termékek közé tartozik. Milano Design Weekend névvel hosszú hétvégét szentelnek Milánóban a nemzeti dizájnnak.

Üzletek, galériák, múzeumok és tervezőirodák nemcsak nappal, hanem szombaton egész éjszaka várják a gyűjtőket és az egyszerű kíváncsaiakat is.

Összesen nyolcvan helyszínen állítják ki az olasz formatervezés termékeit. Nemcsak bútorokat látni, a dizájnos szemüvegtől a sörösüvegnyitóig bemutatkoznak a legrissebb kreációk, valamint előkerülnek az örökértékű, ma már múzeumban gyűjtött tárgyak, mint például a Marco Zanuso által '64-ben tervezett Brionvega televízió, a Zanotta bútorgyár '68-as zsákfotelje, az Alessi narancsfacsarógép. "Az olasz dizájn jelképeinek számítanak. Mindenki ismeri őket anélkül, hogy tudná, ki a tervező és mennyire értékes művészi alkotások. Egy adott korszak ízlését tükrözik, de nem tűnnek ósdinak.

A legmodernebb lakásból sem lógnak ki" - magyarázta a program (www.milano-designweekend.it) bemutatóján Gillo Dorfles esztéta. A tárgyakat nem csak csodálni lehet, vasárnapig jelentős kedvezménnyel áruják őket. Az Antonio Citterio tervezte több ezer eurós A.B.C. fotel 30 százalékkal olcsóbban kapható.

Az üzletekben megfordulók online arról is szavazhatnak, melyiket tartják a legeredetibb Made in Italy-terméknek. A szavazók között a legtöbb voksot begyűjtő tárgyat sorsolják ki. "Az Ikea ízlésvilágában még van igény a jó minőségű, és éppen ezért időtálló termékre, melyet gyermekeinkre büszkén átörökíthetünk. Lehet ez egy régi lámpa, a nagymama asztala, egy szék vagy egy jól szabott öltöny.

Az olasz kézműiparnak éppen ebben rejlik az erőssége" - nyilatkozta a műkritikus Philippe Daverio.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
art&design

Emlékekből konstruált identitás Emlékekből konstruált identitás
Vajon mi jár a fejükben? - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
színház

Győztes játszma Győztes játszma
Beszélgetés Nagy Józseffel a kortárs tánc alakulásáról, iskolákról és lehetőségekről, kétlakiságról és a fiatalok helyzetéről
irodalom

A boldogság része, a bűntudat áramütése A boldogság része, a bűntudat áramütése
Peer Krisztián: Nem a sajátod
Esterházy az Ódry Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés