bezár
 

art&design

2010. 10. 15.
Kortárs üvegfestmények a Róth Miksa Emlékházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tíz kortárs üvegművész és tíz festő munkáiból nyílik tárlat Színorgia címmel Budapesten, a Róth Miksa Emlékházban vasárnap a magyar festészet napja programsorozatához kapcsolódva.
A 19-20. század fordulóján híressé vált üvegművész, az ólomüveg-készítés nagy mestereként számon tartott Róth Miksa egykori műhelyében Bráda Tibor Munkácsy-díjas festőművész szervezi és rendezi a tárlatot évek óta - mondta el az MTI-nek Borbás Dorka üvegművész, aki Varázstükör című képét állítja ki.

A Nefelejcs utcai ház utcafrontján van elhelyezve a Róth Miksa-gyűjtemény, a hátsó, udvari részben, az egykori műhelyben rendezik meg a kortárs művészek tárlatát, amelyen több generáció sokféle technikájú művei sorakoznak a falakon.

A festők között van olyan művész, aki üveggel is foglalkozik, mint Beleki Ildikó, aki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem szilikát szakán végzett, vagy Szilárd Klára, aki Izraelben meghonosította meg az üvegfestést és 14 zsinagóga ólomüvegablakait készítette el.

Az "üvegesek" között van többek között Dárday Nikolett, Hefter László, Kovács Keve és Vida Zsuzsa.

A Színorgia című kiállítás egy hónapon át tart nyitva - tette hozzá Borbás Dorka, emlékeztetve arra, hogy a magyar festészet napját október 18-án, hétfőn, Szent Lukács napján ünneplik, s ekkor ér véget a festészet napjához kapcsolódó egyhetes programsorozat.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

irodalom

Utak a sötétségbe Utak a sötétségbe
Horváth Márk A digitalitás paroxizmusa: Spektákulum, szimulákrum, kibernetikai állapot és a virtualitás hiperkaotikus okkultúrája
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
zene

Etűdök gépzongorára Etűdök gépzongorára
Conlon Nancarrow, a nomád zongor
A zuhanás sokkja a MáSzínházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés