bezár
 

art&design

2010. 10. 17.
Csing-dinasztia kori zenélő órákat mutatnak be Utrechtben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kínai Csing-dinasztia korából származó zenélő órák láthatók hétvégétől az utrechti Speelklok Múzeum kiállításán.
Az órák hajdanán arra szolgáltak, hogy a Tiltott város falain belül szórakoztassák a kínai uralkodókat. Egy pekingi múzeumban őrizték az ereklyéket, de évtizedekig nem akartak megszólalni, mígnem holland szakemberek segítségével kínai régészek három évvel ezelőtt megjavították őket.

Az órák zömmel XVIII. századbeli európai mesterek munkái. Azért kerültek Kínába, mert a császárokat lenyűgözte az a mesterségbeli tudás, amellyel megalkották mechanikai szerkezetüket.

A legnagyobb, arany borítású, öt szintből álló pagodaóra két méter magasra nyúlik, amikor elüti az órát, majd utána fokozatosan összezsugorodik.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
zene

Etűdök gépzongorára Etűdök gépzongorára
Conlon Nancarrow, a nomád zongor
Jonathan Levine: Csekély esély


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés