bezár
 

art&design

2010. 10. 17.
Nem szívesen adnak kölcsön az olasz múzeumok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gyakran szenvednek balesetet az olaszországi múzeumuk által kikölcsönzött festmények és szobrok: védelmükben a római kulturális tárca minimálisra korlátozta a műalkotások külföldi kölcsönzését.
Törött fejjel tért vissza Japánból októberben a torinói egyiptomi múzeum egyik fáraószobra. A XVIII. dinasztiabeli uralkodót ábrázoló kőfej egy évig turnézott a távol-keleti szigetországban, és az egyik kiállításról a másikra való szállítás közben földre ejtették.

Az olasz kulturális örökségért felelős minisztériumi főosztályvezető, Mario Resca bejelentette, hogy jövő évtől minimálisra csökkentik a kölcsönzést. 2009-ben az olasz állami múzeumok 12 ezer alkotást adtak kölcsön közel hétszáz itáliai és külföldi kiállításra.

Az olasz sajtó emlékeztetett az Anziói lányként emlegetett ókori márványszoborra is, amelyet a római régészeti múzeum 2005-ben a Colosseumnak adott kölcsön. Ott a szobor leesett a talapzatáról, és eltörött. 1998-ban Henri Matisse kölcsönbe kapott festménye lyukadt ki a római Capitoliumi Múzeumban.

A római kulturális tárca azonban csak korlátozza, de nem tiltja műtárgyak kölcsönzését. A minisztérium úgy látja, hogy azt az alkotást érdemes elmozdítani, amely nagy tömeget vonz, és így jelentős bevételt eredményez. Idén nyáron Mario Resca a riacei bronzszobrok nemzetközi bemutatását szorgalmazta, kezdeményezése azonban a szobrokat őrző Reggio Calabria-i múzeum ellenállásába ütközött.

Hiábavaló tiltakozás előzte meg viszont a Leonardo da Vinci festette Angyali üdvözletnek a firenzei Uffizi Képtárból Tokióba való utaztatását, illetve a szicíliai Mazarában kiállított táncoló szatír kikölcsönzését. "Csodának tartom, hogy épségben hazatértek" - idézte a La Repubblica napilap Mauro Michelit, a Roma Tre Egyetem restaurátor professzorát, aki szerint a modern csomagolási technika számos garanciát kínál, emberi hiba azonban mindig történhet. Mint megjegyezte, a szállításra kiírt pályázatokon az alacsony költség, nem a biztonság számít fő szempontnak.

A képtár 23 alkotását nyilvánította elmozdíthatatlannak az Uffizi igazgatója, Antonio Natali. Így a turisták is biztosak lehetnek abban, hogy Botticelli Vénuszát a helyén találják a "kölcsön adva" tábla helyett.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 12.
Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól
Bánkitó, fesztiválemlék


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés