bezár
 

art&design

2010. 10. 17.
Expó 2010: soha nem látott embertömeg Sanghajban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint egymillióan keresték fel a sanghaji világkiállítást szombaton, és a turisták száma vasárnap is megközelítette az egy nappal korábbi rekordot.
Az eddigi összlátogatottságot tekintve a sanghaji expó már világelső.

Kína világkiállítására május elseje óta már több mint hatvanöt millió ember ment el, míg az eddigi csúcsot Oszaka tartotta, ahol 1970-ben a teljes hat hónap során 64 millióan jutottak be az expóra. Sanghajban a rendezők az október végi zárás előtt további hatalmas tömegekre számítanak.

A kínaiakat a befogadóképesség, a kapacitás korlátaira figyelmeztető felhívások nem rettentik el, ha arra gondolnak: ha nem sietnek, lemaradnak a hatalmas attrakcióról. A hétvégén az eddig nem látott emberáradat beterítette a világkiállítás területét - a park, a pavilonok, a szolgáltatók, a tömegközlekedés kora reggeltől az eddigi legnagyobb rohamot szenvedte el.

Egyes pavilonok délután 4-5 órakor leállították a sorban állást, mert belátható volt, hogy a sor végére állók aznap már nem juthatnak be. A többség csak az expóparkban való menetelést "élvezhette", fényképezkedhetett az épületek és a szabadtéri installációk előtt, és legfeljebb néhány kisebb kiállítással ismerkedhetett meg.

Az expó vezetősége rendkívüli intézkedéseket hozott, a városi metró televíziós képernyőin figyelmeztető felhívásokat tettek közzé, és a 700 ezredik látogató után már a televízióban, az interneten és hangszórókon keresztül is próbálták rávenni az embereket arra, hogy ne induljanak el, vagy ne állják végig a sorukat a bejáratnál. A kapukat azonban nem zárták be. Csupán reggel 9 és 10 óra között 270 ezer ember jutott be az expó területére.

A kínai emberek - idősek és fiatalok - megingathatatlanok, nem rettenti el őket a tömeg, a kordonok közötti nyomorgás. Kisszékeket hoznak magukkal, esznek, telefonálnak, sms-eznek, zenét hallgatnak vagy csak egykedvűen várnak. A kacskaringós útvesztőszerű masszív sorterelő korlátok között egymáshoz szorulva, a külső szemlélő számára szívszorító türelemmel állják vagy ülik végig a sort, akár öt-hat órán át is. A folyamatosan közlekedő buszokon összepréselődve nem mindig hang nélkül igyekeznek egy-egy újabb célállomásra jutni és ott leszállni.

A szervezők húsz külön buszt állítottak forgalomba, hatezer méter extra korlátot helyeztek ki és ideiglenes vécéket állítottak üzembe. Délután négy órakor szervezetten megkezdték a látogatók kivezetését, hat vészkijárat megnyitásával.

A sanghaji világkiállítás, amelyen összesen 246 ország, illetve nemzetközi szervezet képviselteti magát október 31-én zárja kapuit; a szervezők induláskor körülbelül 70 millió látogatóra számítottak.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával

Más művészeti ágakról

Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb, Magvető, 2019.
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról
Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés