bezár
 

art&design

2010. 10. 18.
Múzeum Márton Áron emlékére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Múzeumot és emlékházat avattak Romániában Márton Áron volt erdélyi római katolikus püspök emlékére a székelyföldi Csíkszentdomokoson.
A létesítményt az 1980-ban elhunyt gyulafehérvári püspök halálának 30. évfordulója alkalmából avatták fel szülőfalujában.

A Krónika című napilap hétfői tudósítása szerint az ünnepi szentmisét Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, valamint Tamás József segédpüspök celebrálta. Prédikációjában az érsek kiemelte, hogy Márton Áron számára fontos volt a hazafiasság, a szülőföld megbecsülése és szeretete.

A romániai kommunizmus évei alatt kegyetlenül meghurcolt püspök "egész életében töretlenül haladt az életszentség útján" - húzta alá Jakubinyi György.

Az ünnepi szentmise után a résztvevők megkoszorúzták a püspök szobrát, ahol Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke elmondta: Márton Áron példát állított azok elé, akiknek ezen a földön meg kellett maradniuk magyarnak. Kövér szerint az emlékház zarándokhellyé válik majd, így a világ minden magyarja visszatérhet ehhez a példához.

Kelemen Hunor romániai kulturális miniszter beszédében azt hangsúlyozta, hogy a múzeum a múltról szól, de a jövőről is, hiszen a püspök gondolatai utat mutatnak - írja a Krónika.

A csíkszentdomokosi Márton Áront 1938-ban szentelték püspökké, azt megelőzően a kolozsvári Szent Mihály plébániát is vezette.

A II. világháborúban azzal vívta ki a közvélemény elismerését, hogy a Szent Mihály templom szószékéről állást foglalt a zsidók deportálása ellen. A kommunista rendszer idején a romániai magyarság jogaiért és az egyházat elnyomó politika ellen küzdött. Emiatt meghurcolták és börtönbe zárták, 1957 és 1967 között házi őrizetben volt egykori püspöki székhelyén, Gyulafehérváron.

1980. szeptember 29-én sok szenvedés után, életének 84. évében hunyt el.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

Shakespeare Amit akartok (Vízkereszt) a Szkénében
Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
Nagy Zoltán: Szép csendben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés