bezár
 

art&design

2010. 10. 19.
Fotókiállítás Major Tamás filmszerepeiből
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Major Tamás legemlékezetesebb filmszerepeit eleveníti fel hetvennyolc kép segítségével az a fotókiállítás, amely a legendás színész születésének 100. évfordulója alkalmából nyílik kedden Budapesten, a Pinceszínházban.
"Major Tamás összesen 41 filmben szerepelt. Szinte valamennyi filmszerepe látható lesz, csak a kisebb szerepeit hagytuk el" - mondta B. Müller Magda fotográfus, a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény Alapítvány vezetője, a kiállítás rendezője az MTI-nek. Hozzátette: a kronologikusan rendezett tárlat minden filmből 2-4 fotót vonultat fel.

Mint fogalmazott, Major Tamás egyike volt a legnagyobb színészeknek. "Sajnos ma már alig beszélnek róla, noha kiváló színész volt. Ha nem magyarnak születik, akkor világhírű lenne" - mondta a híres standfotós, hozzátéve, hogy négy filmjében is együtt dolgozott a színészóriással.
"Megdöbbentő élmény volt, amikor a Szabadíts meg a gonosztól című filmben fotóztam.

Abban a jelenetben, amikor a tánciskola udvarán megszólaltak a légvédelmi szirénák, két hatalmas ér jelent meg Major Tamás homlokán. Azt hitte, én trükköztem oda, pedig nem. Valószínűleg a szirénák hangja tépett fel benne ennyire mély emlékeket" - idézte fel B. Müller Magda, megjegyezve: érdekes, hogy a színész a színpadon kapta a nagyobb lehetőségeket, filmekben csak kisebb szerepeket játszott.

"Láttam szinte valamennyi színpadi alakítását, ezért mondhatom, a filmben is zseniálisat alkotott, felejthetetlen élmény őt látni akár a Circus Maximusra gondolunk, akár Tizedes meg a többiek komornyikjára vagy a Régi idők focijára, amelyben a mozi tulajdonosát alakítja" - tette hozzá a kiállítás rendezője.

B. Müller Magda ugyanakkor elárulta: eredetileg Gobbi Hilda és Major Tamás páros kiállítást szeretett volna rendezni, de nem sikerült az anyagi hátteret előteremteni. "A nagyítás, a paszpartu több mint kétszázezer forintba kerül, így a Gobbi Hilda-kiállítást későbbre halasztottam" - tette hozzá.

A Major Tamás a magyar filmekben című kiállítás november 19-ig látható hétfőtől péntekig 11 és 19 óra között a Pinceszínházban.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről

Más művészeti ágakról

színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
irodalom

A sellők fájdalma A sellők fájdalma
Krimírás és a nők elleni erőszak


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés