bezár
 

art&design

2010. 10. 19.
Ikonok Moldovából a Hadtörténeti Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ikonok Moldovából címmel száz népi kegyképet mutatnak be szerdától egy hónapon át Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.
Kosztyin Pjotr chisinaui magángyűjtő anyagát, a XVIII. század végétől a XX. századig tartó időszakban készült, fára festett ikonokat mutatja be időszaki kiállításon a múzeum - mondta el az MTI-nek Goda Józsefné, az intézmény sajtóreferense.

A száz műkincs Oroszország, Románia és Besszarábia területéről származik. Legtöbbjük Krisztus-ikon, Mária ábrázolása a kisdeddel és a szentek ikonjai - tette hozzá.

Az ikon görög eredetű szó, képet, képmást, bizánci szentképet jelent. A görögkeleti templomokban a szentek képeivel borított fal választja el a szentélyt a templom hajójától. A képeket üvegre és fatáblára festették, színeik zöldek, sárgák, földszínűek, kobaltkékek, vörösek és ezüstösek.
Kosztyin Pjotr több mint 40 éve foglalkozik történelmi és vallási ereklyék gyűjtésével. Most harmadszor mutatkozik be a Hadtörténeti Múzeumban; először különböző országok katonai és vámtiszti egyenruháit hozta el Budapestre, majd a középkori haditechnika eszközeiből adott ízelítőt lándzsákból, dárdákból, csatabárdokból, szuronyokból és tőrökből álló gyűjteményével.

Kosztyin Pjotr több tudományos munka szerzője, két történelmi folyóirat szerkesztőségi tagja, és ő alapította a Moldovai Köztársaság Vámszolgálata Múzeumot - tette hozzá a sajtóreferens.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről

Más művészeti ágakról

Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról
irodalom

Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület
Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete, Athenaeum Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés