bezár
 

art&design

2008. 05. 21.
Szobrászdinasztia a művésztelepről
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Szabó szobrászdinasztia három nemzedéke nevelődött művésszé a főváros egyik legismertebb, régóta fennálló alkotó közösségében, a Százados úti Művésztelepen. Szabó Iván munkásságát fia Gábor, most pedig már az unokák is folytatják, amint arról a Józsefvárosi Galéria kiállításán a műbarátok is meggyőződhetnek.
Az alapító atya az 1998-ban elhunyt Szabó Iván szobrászművész, aki 1939-től volt a Százados úti Művésztelep tagja. Hat évtizedes munkássága során műfaji és tematikai sokoldalúságra törekedett, kőben, fában, bronzban vagy kerámiában egyaránt szívesen dolgozott. Fia, Szabó Gábor már a művésztelepen látta meg a napvilágot 1940-ben és a szakma mesterfogásait is édesapjától leshette el, mielőtt elvégezte volna a főiskolát. A hetvenes évek elején itt születtek gyermekei is - Zsófia és Ádám -, akik a műteremlakásban felcseperedve mivé is válhattak volna, ha nem úgyszintén szobrászokká? Most a Százados úti Művésztelep május végéig látogatható tárlatán is együtt szerepelnek a Józsefvárosi Galériában.  Szabó Gábor még a József Attila évfordulóra készített két reliefet bronzból. A Dunánál című plaketten a költő a rakpart lépcsőjén ül tűnődve, míg a Padlás elnevezésű példányon megtört tartású édesanyja teregeti némán mások mosott ruháját a magasban. A szemközti falon ezekre rímel - a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt - leánya, Szabó Zsófia azonos alapanyagból és eljárással valamint hasonlóképpen realisztikus stílusban készült Felhők című kompozíciója, azzal a különbséggel, hogy az egyiket elidegenítő hatásként kettévágta, ezzel a modern módszerrel zökkentve ki a nézőt a túlzottan lírai elandalodásból, rohanó korunk realitására ébresztve. 

A vernisszázson Szabó Gábor érdekes tervekbe avatott be: 

- Három év múlva lesz a művésztelep centenáriuma, amelyre reprezentatív seregszemlét tervezünk. Ennek az előkészületeibe már belefogtunk, elvégre itt nemcsak a múltról van szó, vele együtt a jelenről és a jövőről is, mert a mostani kiállítás is bizonyítja, milyen szép számmal vannak jelen a fiatalok a középnemzedék vagy az idősek mellett. Az itt folyó munka folyamatosságát egyrészt a családi hagyományok követése biztosítja a generációról generációra megörökölt műtermekben, másoknak szinte csak "kihalásos" alapon" lehet időnként ide bekerülni. Ez utóbbi esetben egyrészt elengedhetetlen követelmény a Magyar Művészeti Közalapítvány ajánlása, - amit csak szakmailag is jogosultak kaphatnak meg -, másrészt biztosítani kell ezzel párhuzamosan az eltávozott művész özvegyének, az addig vele élőknek egy másik lakást 

 - Nemrég arról értesültem Kádár János Miklós festőművész barátjától és
kollégájától, hogy az egyik köztéri szobráért magas francia elismerésben lesz része...

- A franciáknak mindig is szívügyük volt az 1956-os októberi harcokban megsebesült
és ennek következtében hősi halált halt tudósító, Jean-Pierre Pedrazzini emlékének ápolása. Hat éve húzódott már budapesti mellszobra felállításának ügye, amire végül a forradalom fél évszázados évfordulója tett pontot. A Francia Köztársaság és Svájc Budapesti Nagykövetsége valamint a Paris Match szerkesztőségének megrendelésére készítettem el azt a bronz büsztöt, amelyet két éve avattak az Erkel Színház közelében, a Köztársaság-tér északnyugati oldalán, ahol a végzetes lövés eltalálta őt. A közelmúltban követségi futár hozott egy diplomát és levelet, amelyben arról értesítenek az illetékesek, hogy egy későbbi időpontban szeretnék átnyújtani nekem a Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres (a művészetek és irodalom lovagrendjének) kitüntetését - árulta el Szabó Gábor.

Terepgyakorlatok összefoglaló elnevezéssel külön vitrinben sorakoznak a mostani kiállításon fiának, Szabó Ádámnak legújabb munkái. Apja büszkén bizonygatja, hogy a "srác" már teljesen újszerű és egyéni eljárásokat alkalmaz komplex alkotásainak kivitelezésére. Video-filmjeinek kiinduló pontjaként használt litográfus-köveket marat savval. A fiú Beach című fekvő reliefjének a műhelytitkait is feltárja: 

- Tengerpartot imitál, amelynek homokjára a már megszelídült hullámok vékony homokcsíkokat raknak fel, egyiket a másik után. Ezért a korábbi vonalakat kiegészítettem, részben vagy egészen elmosva. A mészkőre litókrétával rajzoltam fel a szabálytalan kontúrokat és aztán úgy marattam savval a felületet, majd a vonalakat csiszolással olykor teljesen, máskor részben eltüntettem, néhol újból megerősítettem.
Wagner István

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés