bezár
 

art&design

2010. 10. 21.
Fotórealista festmények kiállítása Bécsben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A fotórealista festészet világába kalauzolja a látogatókat a Ludwig Alapítvány csütörtöktől látogatható bécsi kiállítása.
A Modern Művészetek Múzeuma - Ludwig Alapítvány Bécs (MUMOK) épületében látható tárlat áttekintést ad a hiperrealista irányzat képviselőiről a késő 1960-as évektől a kortárs művészekig, az Egyesült Államoktól Európáig. Szorosan vett tárgyát a kiállítás egybeveti a modern fotóművészettel és a pop arttal is.

A tárlat anyagát javarészt a Ludwig Alapítvány öt múzeumának, köztük a budapesti Ludwig Múzeumnak a kincsei képezik, de mellettük magángyűjteményekből és a bécsi Albertina múzeumból kölcsönzött alkotások is láthatók. A kiállítás a bécsi, a budapesti és az aacheni kiállítóhely közös tárlata.

Az 1960-as évek elején megjelent fotórealista - más néven hiperrealista vagy új realista - stílus jellemzője a fotók felhasználásával készült, részletgazdag kidolgozás. A fotórealisták úttörői a modern amerikai életstílust, az átlagemberek hétköznapjait állították műveik középpontjába.

Sokszor pillanatfelvételek, amatőr fényképek, újságkivágások alapján dolgoztak. Kedvelt témáik voltak a portrék, az utcarészletek és a modern életérzést megtestesítő gépkocsik. Gyakori motívumaik a kirakatüvegek tükröződése, a járművek krómozott felületeinek csillogása.

A stílus képviselői közül sokan a pop artot tekintették kiindulópontjuknak. A MUMOK kiállítása ezért a hiperrealisták, köztük Richard Estes, Chuck Close, Ralph Goings, Don Eddy és Gerhard Richter képeit a pop art neves képviselőinek - mint például Roy Lichtenstein, Andy Warhol vagy Tom Wesselmann - alkotásai "társaságában" mutatja be. Összehasonlítja a fotórealizmust a fotóművészettel is, mások mellett Jeff Walls, Thomas Ruff, Joel Meyerowitz és William Eggleston felvételeinek segítségével.

A kiállítás február 13-ig látható a bécsi MUMOK-ban. Az osztrák főváros után a németországi Aachenban, majd 2011 júliusa és októbere között Budapesten is látható lesz a tárlat, más-más hangsúlyokkal. Mint az a megnyitót megelőző csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, a budapesti kiállítás a nyugati és a volt szocialista országok alkotóinak szemléletmódját veti össze egymással.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés