bezár
 

art&design

2010. 10. 22.
Oldtimer járművek érkeztek Budapestre
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Közép-Kelet-Európa legnagyobb Oldtimer Kiállítása látható a SYMA Rendezvényközpontban, ahol több mint 270 veterán járművet csodálhatnak meg az érdeklődők péntektől vasárnapig.
A kollekció érdekessége, hogy a kiállítók járműtípusonként csak egy-egy példányt mutatnak be. A ritkaságok között olyan darabok is megtalálhatók, amelyek eddig még a közlekedési múzeum állandó tárlatán sem szerepeltek.

Az Oldtimer Show rendezői arra is törekedtek, hogy az antik autókhoz illő korhű öltözékébe bujtatott statisztákkal tegyék tökéletesebbé a XX. század eleji hangulatot.

A kiállítás anyagának legifjabb darabja az 1970-es évek elejéről származik, a legidősebb autót még a XIX. században helyezték forgalomba. Túlnyomórészt restaurált járművek láthatók, de vannak köztük eredeti állapotban megőrzött autómatuzsálemek és motorbicikli relikviák.

Az összeállításban külön figyeltek arra, hogy sűrűn előforduló típusok ne kerüljenek a tárlatba, inkább az olyan érdekességekre koncentráltak, mint a Zagato karosszériás Bugatti, vagy a luxusautók közül a Mercedes 630-as és Hitler Mercedes-Benz Nürburgja.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum eddig ki nem állított kincsekkel jelent meg a kiállításon, amelyre összesen 6 motorkerékpárt és két autót adott kölcsön.

Ezek közül a közönség korábban csak a Csonka postaautóval találkozhatott. Ez a jármű a Magyar Királyi Posta pályázatára Csonka János tervei alapján 1905-ben készült el, és kitűnő konstrukciójának köszönhetően a köznyelv "Doxa"-ként emlegette.

A Steyr osztrák fegyvergyár az első világháború után kezdett gépkocsikat gyártani. A négyhengereseinek legnagyobbja az 1937-ből származó 200-as modell, az eredetileg nyitott karosszériás változatból egy zárt karosszériásra alakított változatot állítottak ki.

A motorkerékpárok között a legidősebb a ma is létező és sikeres Moto Guzzi egyik első típusa, az 1924-ben készült 500-as, amelynek érdekessége, hogy egyhengeres motorját - az alacsonyabb tömegközéppont érdekében - a vízszintes helyzetig előre döntötték.

Az érdekességek között vannak eredeti kopott darabok is, valamint egy metszetelt 1925-ös Harley-Davidson J 1000-as modell, amelynek különlegessége, hogy ezzel a típussal 1928-36-között Sulkowski Zoltán és Bartha Gyula 178 000 kilométeres világkörüli utat tett.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról
Ari Aster: Fehér éjszakák
Bánkitó, fesztiválemlék


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés