bezár
 

art&design

2010. 10. 23.
Új otthont kap 23 ezer NDK-s műalkotás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új otthont kap az egykori Kelet-Németország 23 ezer műalkotása a Max Dudler ismert építész tervei alapján készülő létesítményben a beeskowi várban Brandenburg tartományban.
A művek - köztük Neo Rauch egy nagyformátumú képe - jelenleg a beeskowi művészeti levéltár raktárában találhatók. Dudler egy új, a jelenlegi hely kétszeresével rendelkező épületet tervezett, amely megfelelő körülményeket biztosít a műalkotások tárolására. A háromezer négyzetméter területű épületet a műemlékvédelem alatt álló középkori beeskowi vár háborús sérülések nyomait viselő keleti szárnyához építik majd az elképzelések szerint.

A győztes terv kidolgozójának nevéhez fűződik a berlini Humboldt Egyetem új könyvtárának megépítése: Dudlernek Berlinben, Zürichben és Frankfurtban is van irodája.

A háromemeletes, csúcsos tetejű épületben elegendő hely lesz az alkotásoknak. Tilman Schladebach, a beeskowi várpalota igazgatója szerint a tárgyak felelősségteljes tárolására eddig nem volt lehetőség, a "képek most szenvednek".

Ha minden a tervek szerint halad, a tízmillió eurós projekt 2013 végére készül el. Ehhez azonban európai uniós támogatásra is szükség van. A kérelmet már benyújtották, döntés tavasszal várható - mondta el Frank Steffen, Beeskow polgármestere. Helmuth Markov tartományi pénzügyminiszter nyíltan kimondta, egyedül nem tudják finanszírozni a megvalósítást.

Nemcsak az archívumban őrzött grafikák, festmények és fotók kerülnek majd az új épületbe. Ezekhez járulnak még a berlini művészeket támogató alapítvány gyűjteményének darabjai is, így végül összesen 38 ezer műalkotásnak kell helyet találni az újonnan elkészülő intézményben.

A művészeti archívum az NDK képzőművészetét dokumentáló központ lesz, amelynek állományát tudományos kutatásokra és kiállítások szervezésére is használják majd.

A műalkotások egykor a párt, szervezetek és állami szervek tulajdonában voltak, megbízásra vagy pályázatokra készültek, majd felvásárolták vagy elajándékozták őket, és vendégházakban vagy oktatási központokban kaptak helyet. Az NDK utáni időszakban ezek a művek különvagyonként a vagyonkezelő társaság igazgatása alá, majd 1994-ben származási helyük szerint az új kelet-német tartományok tulajdonába kerültek.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés