bezár
 

art&design

2010. 10. 30.
Az északi reneszánsz Rómában - Cranach-kiállítás a Galleria Borghese-ben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiállítással tisztelegnek Rómában az északi reneszánsz képviselőjeként számon tartott idősebb Lucas Cranach művészete előtt; a német festő alkotásait az olasz kortársak műveivel összehasonlítva mutatja be a Galleria Borghese-ben látható tárlat.
Első alkalommal szentelnek kiállítást a reneszánsz bölcsőjének tartott Itáliában a német mesternek. A Cranach - L'Altro Rinascimento (Cranach - Másfajta reneszánsz) című, február 13-ig látható tárlat egyedülálló élményt kínál az ugyanabban a korban, mégis más földrajzi és kulturális környezetben született művek közvetlen összehasonlításával.

Cranach Bölcs Szász Frigyes választófejedelemről festett portréját például Tiziano V. Károly császárt ábrázoló képével együtt állították ki. Az olasz és a német művész 1550 és 1552 között ismerte meg egymást Augsburgban, ahova Cranach az V. Károly fogságába esett szász fejedelmet kísérte el. Tiziano akkor V. Károly német-római császár udvarában dolgozott.

Egymás mellett látható az októberben nyílt kiállításon a német festő Szűz Mária gyermekkel című alkotása és Bellini hasonló című képe, Cranach Szent Jeromosa és Lorenzo Lotto szent-ábrázolása is. "A kiállított negyvenöt Cranach-festmény jól rávilágít a különbségekre. A német festő meztelen nőalakjai az itáliai reneszánszban ismeretlen érzékiséget képviselnek. Mégis látni, hogy Cranach kiemelt figyelemmel kísérte az olasz kortársak munkáját" - mondta Bernard Aikema művészettörténész, a kiállítás kurátora. A tárlat sajtóbemutatóján Sandro Bondi kultuszminiszter azt hangsúlyozta, hogy a római kiállítás állami támogatás nélkül, kizárólag magán szponzorok támogatásával jött létre.

A német reneszánsz festőnek szentelt tárlat az ötödik a Borghese-képtár 2007-ben indított, Tíz nagy kiállítás című sorozatában. A Cranach-tárlatot 2011-ben a Borghesek és az ókor című kiállítás, majd Tiziano-, Dosso Dossi-, Domenichino- és Bernini-tárlat követi.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban
art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.
art&design

Lenni halott és fehér Lenni halott és fehér
Pashu: egy macedón-szerb malevicsista portréja

Más művészeti ágakról

színház

Hősök, árulók, bohócok: Coriolanus és a művészet egyesítő ereje Hősök, árulók, bohócok: Coriolanus és a művészet egyesítő ereje
Az ukrán Ivan Franko Nemzeti Drámai Színház vendégjátéka a MITEM-en
Ivan & The Parazol lemezbemutató koncert, Akvárium Klub, 2019. 05. 03.
irodalom

Fejnehéz éjszakák Fejnehéz éjszakák
André Aciman: Nyolc fehér éjszaka. Ford.: Rácz Judit. Athenaeum Kiadó, 2018.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés